- Gru 10, 2007
- 1,309
- 0
- 0
Do tej pory lasagne szpinakowa zawsze robiłam z sosem morney, ale to połączenie jest wysmienite. Sos ze szpinaku i ricotty jest bardzo kremowy, ale w połączeniu z kwaskowatym posmakiem pomidorów nabiera wyrazistego, bardziej zdecydowanego smaku. Dla mnie bomba
Oryginalny przepis można znaleźć tutaj, ale ponieważ nie chciało mi się przeliczać uncji na gramy zrobiłam według własnych proporcji, które podaję niżej.
Wychodzą 4 porcje.
Składniki:
Sos szpinakowy:
250 ricotty,
2 jajka,
ok 250-300 g szpinaku (użyłam mrożonego w lisciach),
sól, pieprz,
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
oliwa,
sól, pieprz, bazylia
Makaron (można użyć gotowego makaronu do lasagne):
1 1/3 szklanki maki,
1 jajko,
sól i trochę wody
ok. 15-20 dag tłustego, startego sera (uzyłam goudy)
Wykonanie:
Sos szpinakowy:
Szpinak rozmrozić i połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku.
Sos pomidorowy:
Cebulę posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Gotować, aż część płynu się wygotuje. Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek.
Makaron:
Zagnieść składniki ciasta z niewielką ilością wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na wielkość foremki.
Na dno formy wyłożyć kilka łyżek sosu. Potem makaron, 1/3 sosu szpinakowego, 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 sera. Powtórzyć dwukrotnie.
Forme przykryć folią i wstawić do pieca na 30 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalsze 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
Zdjęcie wkleję jutro, gdy będzie odpowiednie słońce do fotografowania.

Oryginalny przepis można znaleźć tutaj, ale ponieważ nie chciało mi się przeliczać uncji na gramy zrobiłam według własnych proporcji, które podaję niżej.
Wychodzą 4 porcje.
Składniki:
Sos szpinakowy:
250 ricotty,
2 jajka,
ok 250-300 g szpinaku (użyłam mrożonego w lisciach),
sól, pieprz,
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
oliwa,
sól, pieprz, bazylia
Makaron (można użyć gotowego makaronu do lasagne):
1 1/3 szklanki maki,
1 jajko,
sól i trochę wody
ok. 15-20 dag tłustego, startego sera (uzyłam goudy)
Wykonanie:
Sos szpinakowy:
Szpinak rozmrozić i połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku.
Sos pomidorowy:
Cebulę posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Gotować, aż część płynu się wygotuje. Pod koniec gotowania dodać posiekany czosnek.
Makaron:
Zagnieść składniki ciasta z niewielką ilością wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na wielkość foremki.
Na dno formy wyłożyć kilka łyżek sosu. Potem makaron, 1/3 sosu szpinakowego, 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 sera. Powtórzyć dwukrotnie.
Forme przykryć folią i wstawić do pieca na 30 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalsze 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
Zdjęcie wkleję jutro, gdy będzie odpowiednie słońce do fotografowania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: