- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
1 opakowanie makaronu lasagne
Do sosu mięsnego:
1 litr przecieru pomidorowego (można mniej, sos nie może być zbyt rzadki)
400 g sera żółtego (takiego jaki wam smakuje i się topi)
800 g mięsa mielonego
tymianek
bazylia
oregano
pieprz
cebula
ząbek czosnku
Do beszamelu:
70 g masła
2 łyżki mąki
0,7 litra mleka
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Szatkujemy cebulę, wyciskamy lub drobniuteńko siekamy czosnek. Wrzucamy na gorącą oliwę, doprowadzamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy na patelni, podsmażamy. Pod podsmażonego mięsa z cebulką i czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem (wedle smakowego uznania). Podduszamy jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wykładamy masło, po roztopieniu całego masła dodajemy mąkę, mieszamy, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia powoli dolewamy mleka cały czas mieszając. Następnie wstawiamy na ogień i na wolnym ogniu podgrzewamy do zgęstnienia delikatnego. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do lasagne smarujemy masłem. Na spód wylewamy cieniutką warstwę beszamelu. Następnie układamy makaron, potem warstwę sosu mięsnego, na to warstwę beszamelu, trochę startego sera i odrobinę bazylii i oregano. Potem ponownie i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosów pokrywamy grubą warstwą tartego sera lub obkładamy plastrami sera. (Następnie ja przed wstawieniem do piekarnika odstawiam foremkę na jakiś czas i zostawiam ją w spokoju. Równie dobrze można wstawić od razu do piekarnika.)
Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 45 minut. Smacznego...
PS... Dawno temu przepis ten spisałam z programu telewizyjnego Kuronia... od tego czasu często z niego korzystamy
Do sosu mięsnego:
1 litr przecieru pomidorowego (można mniej, sos nie może być zbyt rzadki)
400 g sera żółtego (takiego jaki wam smakuje i się topi)
800 g mięsa mielonego
tymianek
bazylia
oregano
pieprz
cebula
ząbek czosnku
Do beszamelu:
70 g masła
2 łyżki mąki
0,7 litra mleka
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Szatkujemy cebulę, wyciskamy lub drobniuteńko siekamy czosnek. Wrzucamy na gorącą oliwę, doprowadzamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy na patelni, podsmażamy. Pod podsmażonego mięsa z cebulką i czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem (wedle smakowego uznania). Podduszamy jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wykładamy masło, po roztopieniu całego masła dodajemy mąkę, mieszamy, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia powoli dolewamy mleka cały czas mieszając. Następnie wstawiamy na ogień i na wolnym ogniu podgrzewamy do zgęstnienia delikatnego. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do lasagne smarujemy masłem. Na spód wylewamy cieniutką warstwę beszamelu. Następnie układamy makaron, potem warstwę sosu mięsnego, na to warstwę beszamelu, trochę startego sera i odrobinę bazylii i oregano. Potem ponownie i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosów pokrywamy grubą warstwą tartego sera lub obkładamy plastrami sera. (Następnie ja przed wstawieniem do piekarnika odstawiam foremkę na jakiś czas i zostawiam ją w spokoju. Równie dobrze można wstawić od razu do piekarnika.)
Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 45 minut. Smacznego...
PS... Dawno temu przepis ten spisałam z programu telewizyjnego Kuronia... od tego czasu często z niego korzystamy

Ostatnią edycję dokonał moderator: