- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Lasagnette
* 4 jajka
* 250g mąki pszennej
* 50g mąki pszennej razowej
* 1-2 łyżki oleju (oliwy)
* łyżeczka soli
* świeży lub suszony rozmaryn
Zagnieść jajka z mąką, solą, olejem i rozdrobnionym rozmarynem. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dodać odrobinkę wody (po łyżeczce).
Ciasto owinąć ściereczką lub nakryć miską i pozostawić na godzinkę, by odpoczęło.
Potem dość cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Placek (placki) przełożyć na ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia. Potem pokroić w szerokie lecz niezbyt długie paseczki.
Warzywa
* cukinię pokroić w półplasterki (ze skórką)
* szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody
* pomidory sparzyć, obrać i usunąć nasiona z sokiem - resztę pokroić w paseczki
* cebula
* olej, sól, pieprz, czosnek
Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować.
W międzyczasie na oliwie (oleju) podsmażyć cebulę i cukinię, dodać pod koniec paski pomidorów. W garnku poddusić i odparować szpinak (całe listki), dodać usmażone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, solą.
Dołożyć makaron i wymieszać.
Można polać zimnym jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.
* 4 jajka
* 250g mąki pszennej
* 50g mąki pszennej razowej
* 1-2 łyżki oleju (oliwy)
* łyżeczka soli
* świeży lub suszony rozmaryn
Zagnieść jajka z mąką, solą, olejem i rozdrobnionym rozmarynem. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dodać odrobinkę wody (po łyżeczce).
Ciasto owinąć ściereczką lub nakryć miską i pozostawić na godzinkę, by odpoczęło.
Potem dość cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Placek (placki) przełożyć na ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia. Potem pokroić w szerokie lecz niezbyt długie paseczki.
Warzywa
* cukinię pokroić w półplasterki (ze skórką)
* szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody
* pomidory sparzyć, obrać i usunąć nasiona z sokiem - resztę pokroić w paseczki
* cebula
* olej, sól, pieprz, czosnek
Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować.
W międzyczasie na oliwie (oleju) podsmażyć cebulę i cukinię, dodać pod koniec paski pomidorów. W garnku poddusić i odparować szpinak (całe listki), dodać usmażone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, solą.
Dołożyć makaron i wymieszać.
Można polać zimnym jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.