Lasagnette rozmarynowe ze szpinakiem, cukinią i pomidorami

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Lasagnette

* 4 jajka
* 250g mąki pszennej
* 50g mąki pszennej razowej
* 1-2 łyżki oleju (oliwy)
* łyżeczka soli
* świeży lub suszony rozmaryn

Zagnieść jajka z mąką, solą, olejem i rozdrobnionym rozmarynem. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dodać odrobinkę wody (po łyżeczce).

Ciasto owinąć ściereczką lub nakryć miską i pozostawić na godzinkę, by odpoczęło.
Potem dość cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Placek (placki) przełożyć na ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia. Potem pokroić w szerokie lecz niezbyt długie paseczki.

Warzywa

* cukinię pokroić w półplasterki (ze skórką)
* szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody
* pomidory sparzyć, obrać i usunąć nasiona z sokiem - resztę pokroić w paseczki
* cebula
* olej, sól, pieprz, czosnek

Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować.
W międzyczasie na oliwie (oleju) podsmażyć cebulę i cukinię, dodać pod koniec paski pomidorów. W garnku poddusić i odparować szpinak (całe listki), dodać usmażone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, solą.
Dołożyć makaron i wymieszać.

Można polać zimnym jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
o! ciekawy przepis, zapisuje do wypróbowania
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy