Laskowy Raj
Składniki:
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 szklanka cukru brązowego dark muscovado,
paczka krakersów (słonych np. tych z Lajkonika bez żadnym dodatków typu sezam)
kostka masła,
szklanka zmielonych orzechów laskowych
oraz
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
na polewę
oraz orzechy całe do wrzucenia do ciasta i posiekane do posypania na wierzchu
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem,
ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z masłem, na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, wsypac orzechy całe w ilosci wg uznania, znów krakersy i reszta masy.
Wlożyc ciasto do lodówki jak trochę stęgnie zrobic polewę, rozpuscić czekolade w smietance (np. w mikrofali), mieszać do uzyskania jednolitej masy, polać ciasto, posypać posiekanymi orzechami i do lodówki.
Ciasto należy zostawić na całą noc w lodówce.
Składniki:
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 szklanka cukru brązowego dark muscovado,
paczka krakersów (słonych np. tych z Lajkonika bez żadnym dodatków typu sezam)
kostka masła,
szklanka zmielonych orzechów laskowych
oraz
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
na polewę
oraz orzechy całe do wrzucenia do ciasta i posiekane do posypania na wierzchu
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrem,
ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z masłem, na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, wsypac orzechy całe w ilosci wg uznania, znów krakersy i reszta masy.
Wlożyc ciasto do lodówki jak trochę stęgnie zrobic polewę, rozpuscić czekolade w smietance (np. w mikrofali), mieszać do uzyskania jednolitej masy, polać ciasto, posypać posiekanymi orzechami i do lodówki.
Ciasto należy zostawić na całą noc w lodówce.