- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Lassi jest popularnym indyjskim napojem jogurtowym, znakomicie chłodzącym i odświeżającym podczas upałów. Idealnie tez równoważy smak pikantnych dań.
Występuje w różnych wariantach.
Lassi różane
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka lub wody
2 łyżki wody różanej
2 łyżeczki cukru
odrobina cayenne
ew. 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
ew. świeża mięta do posypania
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać zimne.
Jeśli ktoś nie ma wody różanej, może przygotować Słodkie lassi jogurtowe:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
cukier do smaku
Lub Cytrynowe Lebur Lassi"
200 ml gestego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
kostki lodu
2 łyzki soku z cytryny
2 łyzeczki cukru
sól do smaku
ew. odrobina gałki muszkatołowej do posypania na wierzchu
Albo Waniliowe Lassi Patiala:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
kilka kropli esencji waniliowej
kostki lodu
Występuje w różnych wariantach.

Lassi różane
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka lub wody
2 łyżki wody różanej
2 łyżeczki cukru
odrobina cayenne
ew. 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
ew. świeża mięta do posypania
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać zimne.
Jeśli ktoś nie ma wody różanej, może przygotować Słodkie lassi jogurtowe:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
cukier do smaku
Lub Cytrynowe Lebur Lassi"
200 ml gestego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
kostki lodu
2 łyzki soku z cytryny
2 łyzeczki cukru
sól do smaku
ew. odrobina gałki muszkatołowej do posypania na wierzchu
Albo Waniliowe Lassi Patiala:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
kilka kropli esencji waniliowej
kostki lodu
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: