Łatwe dekoracje czekoladowe-video instrukcja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Proste do wykonania czekoladowe dekoracje do deserów i ciast: http://www.kraftfoods.com/main.aspx?s=cook..._display&vid=18
Od siebie dodam że można narysować wiele razy dowolny wzór na papierze do pieczenia kopiując go po prostu i wg tego wzoru rysować czekoladą linie.Otrzymamy wtedy wiele takich samych dekorów do ozdobienia np. tortu takiego jak ten

_337832_n.jpg

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a z czego są robione te ozdoby??Co to za masa??

kowlaik

Member
Sie 26, 2006
52
0
0
Moim ydaniem to jest temperowana cyekolada:
1.Ścieramy na tarce 2/3 przygotowanej czekolady.
Reszte łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce, ktorą wkładamy na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej.
Wyjmujemy mieszamy znowu wkladamy na kilka ssekund do mikrofalówki.
wyjmujemy mieszamy i tak dalej az czekolada sie rozpuści
2.Miseczke z rozpuszczoną czekolada wyjujemy z mikrofalówki i łączymy z ta starta na tarce dosypujac po łuzecce startej czekolady do rozpuszczonej i caly czas mieszając

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
dump.gif
a co to daje że jest ona staemperowana ??

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
nie barwiłam białej czekolady ale myślę że sprawdziłby się tu barwnik w paście taki jaki robi np.niemiecki Schwartau,z tymi płynnymi trzeba uważać łącząc je z czekoladą żeby się wszystko nie zważyło
pewnie Elka będzie miała swój sposób
icon_cool.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
a czy białą czekoladę tez trzeba jakoś specjalne traktować temperaturą
icon_question.gif
czy wystarczy tak normalnie rozpuścić i gotowe?
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Elka pisała, że biała czekolada jest bardzo trudna i kapryśna w obróbce. Dobrze, że o tym nie wiedziałam robiąc tort dla syna, bo bym dopiero miała stresa...
icon_mrgreen.gif
A tak, spokojnie sobie roztapiałam białą czekoladę z odrobiną masła w mikrofalówce i dodając na wyczucie cukru pudru i mleka, barwiłam normalnymi barwnikami spożywczymi w płynie. Nic mi się na szczęście nie zważyło, a masa bardzo ładnie zastygała.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Dziękuję
bussi.gif
... może nie taka biała czekolada straszna jak ją malują, chyba zaryzykuję.

Ostatnio robiłam ozdoby z mlecznej czekolady i chyba coś robiłam nie tak bo sie pierońswa strasznie szybko roztapiały, dosłownie w palcach. Byc może to przez to ze zaraz po namalowaniu wzorków wsadziłam do lodówki zeby szybciej stęzały. Może przezyły szok temperaturowy i ze stresu sie potem roztapiały?
gruebel_2.gif

Dorota Addams

Member
Gru 4, 2006
3
0
0
Jakie są najlepsze marki czekolady (gorzkiej, mlecznej, białej), które mogłyby służyć do takich celów (dostępne na polskim rynku i kosztujące nie wiecej niż +-5zł )? Albo jak potraktować ją, żeby estetycznie zastygała? Mleczna wedlowska miała takie jakby białe spękania
icon_sad.gif
Chyba, że w ogóle się nie używa mlecznej
icon_rolleyes.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy