Łatwy keks

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
A ja pieklam wczoraj bo dostałam w spadku trzy paczki rodzynek i miałam troszkę orzechów w domu powiem tylko że jest cudowny taki jak powinien być keks .REWELACJA.
wieczorem wkleje zdjęcia bo mam w aparacie ale teraz wychodzę
icon_biggrin.gif
 

psy-i-koty

Member
Mar 25, 2012
4
0
0
dobry wieczór

Zarejestrowałam się specalnie dla przepisu na ten keks
icon_smile.gif
i mam pytanie wielce istotne. Czy mogę ciasto upiec w formie do baby z kominem? czy muszą to być dwie keksówki? I jeżeli mogę w formie babki to o ile wydłużyć czas pieczenia?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
witaj na forum
icon_biggrin.gif

nigdy keksów nie piekłam w innych formach jak typowo keksowych, więc nie mam doświadczenia, ale myślę, że czas pieczenia będzie zależał od wielkości tej formy z kominkiem, ale chyba nie ma aż takich wielkich, żeby ciasto zmieściło się do jednej.
Proponuję więc włożyć do conajmniej dwóch, a piec mniej więcej tyle samo czasu, tj. 45-60 min.-kontrolować w czasie pieczenia, sprawdzać patyczkiem jak wydawać się będzie gotowa.
 

psy-i-koty

Member
Mar 25, 2012
4
0
0
ok, dzięki, nie mam po prostu dwóch takich samych foremek a mój piekarnik średnio sobie radzi jak są dwie formy w środku. Może upiękę go w zwykłej dużej prostokątnej blaszce
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no nie wiem, czy w dużej blasze to dobry pomysł, lepiej może już weź tę formę babkową, wypełnij gdzieś do 3/4 wys.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ale pęknięcie piękne, typowo keksowe
icon_biggrin.gif

no i jestem ciekawa jak wnętrze wygląda.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
BeataSz @ 29 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1273472ale pęknięcie piękne, typowo keksowe
icon_biggrin.gif

no i jestem ciekawa jak wnętrze wygląda.
A tak wygląda w środku.
Dałam zdecydowanie za mało bakali( mieszając myślałam,że przedobrzyłam)No i następnym razem nie będę ścierać do niego skórki z pomarańczy,bo przez to ma taki dziwny kolor.Smakowo wyśmienity
lecker.gif
Połówkę owinęłam folią alu i głęboko schowałam.Zobaczę czy za 2-3 dni zyska na smaku.Po południu poszłam do sklepu i wróciłam z 1,5 kg różnych bakali
dump.gif
.Oj będzie u nas często
daumen.gif
. Dopisany już do listy wypieków Wielkanocnych.

DSCF0765.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0765.JPG
    DSCF0765.JPG
    79.7 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ale bakalie ładnie rozmieszczone w całym cieście.
Mój ma zawsze ciemny kolor od śliwek, zawsze sobie obiecuję, że ich nie będę dodawać, a potem zapominam
icon_wink.gif
No i koniecznie muszę mieć figi, bez fig sobie nie wyobrażam
icon_wink.gif

P.S.
A Ty robiłaś z połowy porcji, że tylko jedna keksowka Ci wyszła?
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
BeataSz @ 29 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1273535A Ty robiłaś z połowy porcji, że tylko jedna keksowka Ci wyszła?
Z połowy bo miałam w domu niewiele bakali.Ale już uzupełniłam braki i na Święta będzie z podwójnej porcji,bo siostra się do mnie uśmiecha o jakieś pyszne ciasto więc padło na Twoje
cvety.gif

Ja bardzo lubię figi niestety małżonek nie za bardzo
icon_sad.gif
,ale i tak przemycę kilka
fiesgrins.gif
A śliwki ubóstwiam(w tym ich nie było
cry_1.gif
) i z nich nie zrezygnuję choćby ciasto miało mieć kolor herbaty
daumen.gif

Beatko jeszcze raz dziękuję za tak fantastyczny przepis
bussi.gif
 

psy-i-koty

Member
Mar 25, 2012
4
0
0
ja robiłam dwa razy, jest pyszne (nawet na surowo) i idioto-oporne bo wyszło mi za drugim razem pomimo moich idiotycznych pomyłek w trakcie robienia.
icon_lol.gif

Zapomniałam o wodzie w trakcie topienia tłuszczu z cukrem, potem wyszło mi za gęste (bo sypnęłam trzy hojne szklanki mąki)więc rozcieńczałam mlekiem, rodzynki namoczyłam w rumie więc obtoczenie w mące ziemniaczanej zaowocowało czymś w rodzaju błota mączno-rumowo-bakaliowego. Ale wyszło pomimo tego wszystkiego więc polecam
daumen.gif
bo trudne do zepsucia a rezultat fanatstyczny
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
Super przepis,korzystałam z wielu przepisów na keksa ale niestety ani razu mi się nie udał.
Tak się zniechęciłam iż postanowiłam tego ciasta nigdy nie piec.Przypadkiem wpadł mi w oko ten przepis-
krążyłam wokół niego,czytałam wypowiedzi,powiedziałam sobie ostatni raz spróbuję.
No i ciągle go teraz piekę,chyba nadrabiam suche lata.
Pychotka,dziękuję Pani Beatko.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
kupiłam dziś bakalie w dużych ilościach m.in. z myślą o świątecznym keksie, mam wielką ochotę już upiec, ale chyba lekko za wcześnie...może jakoś wytrzymam chociaż tydzień
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
upieczony! tym razem część bakalii moczyłam przez noc w rumie

keks_2012_008.jpg

keks_2012_004.jpg
 

Załączniki

  • keks_2012_004.jpg
    keks_2012_004.jpg
    70.8 KB · Wyświetleń: 3
  • keks_2012_008.jpg
    keks_2012_008.jpg
    69.9 KB · Wyświetleń: 3