- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Uwielbiam lazanię, ale zwykle kojarzy mi się z mega dawką kalorii. Postanowiłam ją przyrządzić w lżejszej wersji. Inspiracją był dla mnie przepis na tradycyjną lazanię z czasopisma Klaudia z ubiegłego roku. Daty konkretnej nie pamiętam bo zbieram jedynie wycinki.
Potrzebujemy:
Do drugiego garnka nalej nieco wody z solą i pieprzem i ugotuj w niej dowolnie rozdrobnionego kurczaka. Możesz też użyć mięsa z rosołu. Na dużym ogniu pod przykryciem ugotujesz mięsko w 10 minut.
Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni C i włącz go, niech się rozgrzewa.
W tym czasie do naczynia żaroodpornego włóż na dno 1/3 szpinaku, na to połóż 3 płatki makaronu, na to znowu warstwę szpinaku.
Następna wastwa to będą pokrojone w plasterki cukinie oraz kurczak, posyp odrobiną sera i polej przygotowanym wcześniej sosem. Przykryj ponownie 3 płatkami makaronu.
Na to od początku znowu reszta szpinaku, potem cukinie i kurczak oraz sos oraz na wierzch płatki.
Na całość wlej cały pozostały sos równomiernie, posyp pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku około pół godziny. Wierzchnia warstwa się zarumieni.
Smacznego
Potrzebujemy:
- 550 ml mleczka sojowego
- ćwierć kostki masła
- 50 g mąki pszennej 550
- sól, pieprz i papryka mielona łagodna
- duża szczypta gałki muszkatołowej (ok. 1/4 łyżeczki)
- 25 g startego żółtego sera (u mnie mieszanka serów light z Lidla)
- paczka rozmrożonego mrożonego szpinaku (500g)
- dwie małe cukinie
- 350 g piersi z kurczaka
- 9 płatków makaronu do lazanii
Do drugiego garnka nalej nieco wody z solą i pieprzem i ugotuj w niej dowolnie rozdrobnionego kurczaka. Możesz też użyć mięsa z rosołu. Na dużym ogniu pod przykryciem ugotujesz mięsko w 10 minut.
Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni C i włącz go, niech się rozgrzewa.
W tym czasie do naczynia żaroodpornego włóż na dno 1/3 szpinaku, na to połóż 3 płatki makaronu, na to znowu warstwę szpinaku.
Następna wastwa to będą pokrojone w plasterki cukinie oraz kurczak, posyp odrobiną sera i polej przygotowanym wcześniej sosem. Przykryj ponownie 3 płatkami makaronu.
Na to od początku znowu reszta szpinaku, potem cukinie i kurczak oraz sos oraz na wierzch płatki.
Na całość wlej cały pozostały sos równomiernie, posyp pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku około pół godziny. Wierzchnia warstwa się zarumieni.
Smacznego
