Leczo to potrawa jednogarnkowa wegierska i zawiera 3 skladniki: papryke, pomidory i cebule + dodatki miesne lub bez. Przepis na 5 osob.
750 g. zielonej papryki, 500 g. cebuli, 500 g. pomidorow, 150 g. boczku lub wedzonej sloniny, 250 g. zwyczajnej kielbasy lub parowek, 100 g. smalcu, papryka w proszku, czuszki, sol.
Uwaga - prawdziwe oryginalne wegierskie potrawy robi sie na smalcu, mozna uzyc oliwy, ale to nie to samo.
Papryki nalezy oczyscic usuwajac gniazda nasienne i pokroic w paski.
Boczek lub slonine nalezy pokroic w kostke i wytopic. Skwarki wyjac. Dodac smalec i wrzucic pokrojona w grube plastry cebule, ktora trzeba zaszklic, ale nie rumienic. Dodac papryke w proszku zdejmujac rondel z ognia, wymieszac i dodac pokrojona papryke. Posolic i dusic do 10 min. na malym ogniu, nie dluzej. Papryka wciaga sporo soli, wiec trzeba sprawdzic smak. Pomidory sparzyc i zdjac skorke (ja nie zdejmuje) pokroic w cwiartki i dodac do potrawy. Dolac troszke wody, zwiekszyc ogien i dusic mieszajac - uwazac, aby sie nie przypalilo. Dodac ostra papryczke swieza lub suszona. Nastepnie dodac pokrojona w plasterki kielbase i odlozone skwarki. Dodac pieprz do smaku i ja dodaje 2-3 zabki czosnku.
Uwaga, mozna dodac rozne kawalki pieczeni lub wedlin, jak do bigosu, ale nie moga to byc miesa duszone ze smietana. Prawdziwe wegierskie leczo musi miec czysta czerwona konsystencje, bez smietany. Mozna podawac z ziemniakami lub ryzem albo z chlebem lub bagietka. Leczo mozna robic tez bez miesnych dodatkow, kazda wersja jest pyszna.
750 g. zielonej papryki, 500 g. cebuli, 500 g. pomidorow, 150 g. boczku lub wedzonej sloniny, 250 g. zwyczajnej kielbasy lub parowek, 100 g. smalcu, papryka w proszku, czuszki, sol.
Uwaga - prawdziwe oryginalne wegierskie potrawy robi sie na smalcu, mozna uzyc oliwy, ale to nie to samo.
Papryki nalezy oczyscic usuwajac gniazda nasienne i pokroic w paski.
Boczek lub slonine nalezy pokroic w kostke i wytopic. Skwarki wyjac. Dodac smalec i wrzucic pokrojona w grube plastry cebule, ktora trzeba zaszklic, ale nie rumienic. Dodac papryke w proszku zdejmujac rondel z ognia, wymieszac i dodac pokrojona papryke. Posolic i dusic do 10 min. na malym ogniu, nie dluzej. Papryka wciaga sporo soli, wiec trzeba sprawdzic smak. Pomidory sparzyc i zdjac skorke (ja nie zdejmuje) pokroic w cwiartki i dodac do potrawy. Dolac troszke wody, zwiekszyc ogien i dusic mieszajac - uwazac, aby sie nie przypalilo. Dodac ostra papryczke swieza lub suszona. Nastepnie dodac pokrojona w plasterki kielbase i odlozone skwarki. Dodac pieprz do smaku i ja dodaje 2-3 zabki czosnku.
Uwaga, mozna dodac rozne kawalki pieczeni lub wedlin, jak do bigosu, ale nie moga to byc miesa duszone ze smietana. Prawdziwe wegierskie leczo musi miec czysta czerwona konsystencje, bez smietany. Mozna podawac z ziemniakami lub ryzem albo z chlebem lub bagietka. Leczo mozna robic tez bez miesnych dodatkow, kazda wersja jest pyszna.