- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Moja wersja domowa, ulubiona, malo ortodoksyjna. Skladniki podstawowe sa jednak te same co w kazdym lecso/leczo: papryka, cebula, pomidory. Wazne sa proporcje 2:1:1.
Powiedzmy na:
250g cebuli, obranej i pokrojonej w polkrazki
500g papryki zielonej, czerwonej, zoltej czy pomaranczowej (waga po wydrazeniu gniazd nasiennych), pokrojonej w paski
papryczka chilli, np dojrzaly wegierski wax, lub inna, posiekana
250g pomidorow, miesistych i dojrzalych, rowniez pokrojonych w kostke
warzywny bulion
2-3 ziela angielskie
2 liscie laurowe, swieze najlepiej
czerwona slodka papryka
sol
pieprz
oliwa z oliwek
Na oliwie smaze cebule, gdy szklista dodaje paski papryk i chilli. Gdy warzywa zmiekna dodaje pomidory. Mozna dodac lyzke lub dwie pomidorowego puree gdyby pomidory byly liche. Gdy pomidory puszcza soki, gotuje chwile i wlewam bulion, wsypuje przyprawy i ziola. Calosc gotuje az sos nabierze pieknego koloru. doprawiam sola i pieprzem. I na koniec moj dodatek bardzo nieortodoksyjny: 2-3 lyzki kopiaste mango chutney. Mieszam dobrze i gorace lecso podaje z pieczywem, ryzem, pieczonym miesem.
Okazjonalnie przygotowanie lecza zaczynam od wysmazenia bekonu, a pod koniec gotowania dodaje rowniez pokrojona w kostke pikantna kielbase.
Powiedzmy na:
250g cebuli, obranej i pokrojonej w polkrazki
500g papryki zielonej, czerwonej, zoltej czy pomaranczowej (waga po wydrazeniu gniazd nasiennych), pokrojonej w paski
papryczka chilli, np dojrzaly wegierski wax, lub inna, posiekana
250g pomidorow, miesistych i dojrzalych, rowniez pokrojonych w kostke
warzywny bulion
2-3 ziela angielskie
2 liscie laurowe, swieze najlepiej
czerwona slodka papryka
sol
pieprz
oliwa z oliwek
Na oliwie smaze cebule, gdy szklista dodaje paski papryk i chilli. Gdy warzywa zmiekna dodaje pomidory. Mozna dodac lyzke lub dwie pomidorowego puree gdyby pomidory byly liche. Gdy pomidory puszcza soki, gotuje chwile i wlewam bulion, wsypuje przyprawy i ziola. Calosc gotuje az sos nabierze pieknego koloru. doprawiam sola i pieprzem. I na koniec moj dodatek bardzo nieortodoksyjny: 2-3 lyzki kopiaste mango chutney. Mieszam dobrze i gorace lecso podaje z pieczywem, ryzem, pieczonym miesem.
Okazjonalnie przygotowanie lecza zaczynam od wysmazenia bekonu, a pod koniec gotowania dodaje rowniez pokrojona w kostke pikantna kielbase.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: