Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Leczo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1625448" data-attributes="member: 2354"><p>Leczo - klasyczny, oryginalny wegierski przepis bez przerobek:</p><p>Proporcja na 5 osob.</p><p>750 g zielonej papryki (po odjeciu gniazd nasiennych powinno byc 500 g)</p><p>500 g. cebuli</p><p>500 g. pomidorow</p><p>120 g. boczku lub wedzonej sloniny</p><p>250 g. kielbasy zwyczajnej lub parowek</p><p>100 g. smalcu</p><p>papryka w proszku, ostra papryczka/czuszka, sol</p><p>Wykonanie: </p><p>wytopic tluszcz z boczku lub sloniny, skwarki wyjac, dodac smalec i wrzucic pokrojona w grube plastry cebule. Cebula ma byc tylko zaszklona, nie rumiana. Dodac papryke w proszku i pokrojone w paski papryki. Posolic, dusic do 10 min. Pomidory sparzyc, zdjac skorke i pokroic je w cwiartki, wrzucic do papryki, skropic lekko woda, dusic na ostrym ogniu mieszajac, aby sie nie przypalilo. Ostra papryczke pokruszyc (albo uzyc juz kruszona), dodac do potrawy, nastepnie dodac pokrojona w plasterki kielbase lub pokrojone parowki i wrzucic skwarki.</p><p>Zamiast kielbasy mozna dodac uduszone jakiekolwiek mieso, ale zeby nie bylo uprzednio zaprawione smietana, leczo ma byc czyste, czerwone bez zaprawy. Podawac z ziemniakami, ryzem albo chlebem. Odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.</p><p>Przepis Tadeusza Olszanskiego, ktory po podrozach i pobyciu na Wegrzech napisal wspomnienia pt. &quot;Nobel dla papryki&quot;. Przepisy sa oryginalne domowe wegierskie i z wegierskich restauracji.</p><p>Robilam dokladnie jak w przepisie, tylko nie zdejmowalam skorki z pomidorow. Mnie bardzo smakowalo.</p><p></p><p>PS. Leczo ma byc czyste, czerwone/przezroczyste, wiec mieso gotowane czy duszone nie moze byc z dodatkiem maki czy smietany.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1625448, member: 2354"] Leczo - klasyczny, oryginalny wegierski przepis bez przerobek: Proporcja na 5 osob. 750 g zielonej papryki (po odjeciu gniazd nasiennych powinno byc 500 g) 500 g. cebuli 500 g. pomidorow 120 g. boczku lub wedzonej sloniny 250 g. kielbasy zwyczajnej lub parowek 100 g. smalcu papryka w proszku, ostra papryczka/czuszka, sol Wykonanie: wytopic tluszcz z boczku lub sloniny, skwarki wyjac, dodac smalec i wrzucic pokrojona w grube plastry cebule. Cebula ma byc tylko zaszklona, nie rumiana. Dodac papryke w proszku i pokrojone w paski papryki. Posolic, dusic do 10 min. Pomidory sparzyc, zdjac skorke i pokroic je w cwiartki, wrzucic do papryki, skropic lekko woda, dusic na ostrym ogniu mieszajac, aby sie nie przypalilo. Ostra papryczke pokruszyc (albo uzyc juz kruszona), dodac do potrawy, nastepnie dodac pokrojona w plasterki kielbase lub pokrojone parowki i wrzucic skwarki. Zamiast kielbasy mozna dodac uduszone jakiekolwiek mieso, ale zeby nie bylo uprzednio zaprawione smietana, leczo ma byc czyste, czerwone bez zaprawy. Podawac z ziemniakami, ryzem albo chlebem. Odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Przepis Tadeusza Olszanskiego, ktory po podrozach i pobyciu na Wegrzech napisal wspomnienia pt. "Nobel dla papryki". Przepisy sa oryginalne domowe wegierskie i z wegierskich restauracji. Robilam dokladnie jak w przepisie, tylko nie zdejmowalam skorki z pomidorow. Mnie bardzo smakowalo. PS. Leczo ma byc czyste, czerwone/przezroczyste, wiec mieso gotowane czy duszone nie moze byc z dodatkiem maki czy smietany. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Leczo
Top
Bottom