- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na podstawie bloga Zerrin'in Mutfagi.
250 g makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu)
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
kilka kawałków papryki konserwowej*
kilka ogórków konserwowych
1 cebula
2-3 łyżki natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (lub olej sałatkowy, jeśli wolicie jego smak)
sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody 1 łyżeczkę oleju. Dokładnie odcedzić na sicie.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać.
3. Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanymi warzywami, skropić oliwą, dodać sok z cytryny (sałatka powinna być wyraźnie cytrynowa w smaku), doprawić do smaku solą i pieprzem.
*w przepisie była papryka pieczona, lecz nie byłam tego dnia w nastroju do pieczenia papryki, dlatego użyłam konserwowej. Wyszło bardzo dobrze.

250 g makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu)
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
kilka kawałków papryki konserwowej*
kilka ogórków konserwowych
1 cebula
2-3 łyżki natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (lub olej sałatkowy, jeśli wolicie jego smak)
sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody 1 łyżeczkę oleju. Dokładnie odcedzić na sicie.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać.
3. Ugotowany makaron wymieszać z przygotowanymi warzywami, skropić oliwą, dodać sok z cytryny (sałatka powinna być wyraźnie cytrynowa w smaku), doprawić do smaku solą i pieprzem.
*w przepisie była papryka pieczona, lecz nie byłam tego dnia w nastroju do pieczenia papryki, dlatego użyłam konserwowej. Wyszło bardzo dobrze.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: