Lekki pszenny chleb

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Lekki pszenny chleb
Skompilowany z wielu przepisow :)))
Pisze czas, ale najwazniejsze jest orientowac sie wedlug swojj sytuacji - jak przez ten czas ciasto nie uroslo, to trzeba go zostawic jeszcze do wyrosniecia :) Jako ze chleb jest z maslem, to ucho nie bedzie bardzo wyraziste.

Zaczyn
15g aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgoci
100g wody
100g mąki

Ciasto

Caly zakwas
300 g wody (jak jest maka pelnoziarnista, to jeszcze mozna 10-15 ml wody dodac)
500 g maki pszennej jednego rodzaju lub mozna pomieszac - pelnoziarnista, orkisz, biala, chlebowa. Zwykle sypie na oko :)
25 g cukru
15 g soli
30 g masla

Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, pozostawić na 6-8 godzin.

Rano wymieszać zaczyn z wodą i mąkami, pozostawić do autolizy na 30 minut.

Po autolizie miesic okolo 10 min, dodać sol, miesic az sie wchlonie, nastepnie dodac cukier, tez az do wchloniecia, w koncu dodac maslo i wymiesic az do gładkości (5-7 min).

Zaokrąglić i włożyć do natłuszczonego oliwa pojemnika. Składamy co 40 min., 4 razy, po ostatnim zostawic ciasto do wyrosniecia - ok. 1-2 godz., w zaleznosci od zakwasu i temperatury pomieszczenia.

Wylozic ciasto na stol, podzielic na 2 czesci, zaokraglic i zostawic przykryte przez 30 minut.

Nastepnie uformowac bochenki, wlozyc do koszykow i zostawic przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, nastepnie trzymac w lodowce, az bochenki wyrosna. Wylozc bochenki na papier, naciac i wlozyc do nagrzanego garnka.

Piekarnik 230 C (jak macie wyzej, to niech bedzie co najmniej 250 C), piec pod pokrywka 20 min, zdjac pokrywke i piec jeszcze 15-20 min. w 200C. Piekarnik grzeje wstepnie wiecej godziny, mierze t-re w garnku pirometrem.

Ponizsze chleby pieczone na roznych makach, ale wedlug tej samej zasady :) ale i wnetrza maja rozne
 

Załączniki

  • 20230210_124547.jpg
    20230210_124547.jpg
    327.4 KB · Wyświetleń: 11
  • 20221108_141011.jpg
    20221108_141011.jpg
    254.3 KB · Wyświetleń: 11
  • 20221108_140737.jpg
    20221108_140737.jpg
    285.1 KB · Wyświetleń: 11
  • 20220618_191357.jpg
    20220618_191357.jpg
    356.5 KB · Wyświetleń: 10
  • 20220618_185237.jpg
    20220618_185237.jpg
    348.2 KB · Wyświetleń: 10
  • 20220728_084636.jpg
    20220728_084636.jpg
    265.5 KB · Wyświetleń: 10
  • 20220728_084656.jpg
    20220728_084656.jpg
    242.1 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Najbardziej zastanowiło mnie to "ucho" - rozumiem, że chodzi o dźwięk wydawany przez upieczony chleb kiedy się w spód puka?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Nope ))))) Ucho - to grzebien na gorze bochenka :) jak widac, u mnie nie bardzo wyraziste. Jak chleb jest pieczony tylko na wodzie i mące, to te ucho jest takie, ze az oho-ho :)))