- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
Lekki pszenny chleb
Skompilowany z wielu przepisow
))
Pisze czas, ale najwazniejsze jest orientowac sie wedlug swojj sytuacji - jak przez ten czas ciasto nie uroslo, to trzeba go zostawic jeszcze do wyrosniecia
Jako ze chleb jest z maslem, to ucho nie bedzie bardzo wyraziste.
Zaczyn
15g aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgoci
100g wody
100g mąki
Ciasto
Caly zakwas
300 g wody (jak jest maka pelnoziarnista, to jeszcze mozna 10-15 ml wody dodac)
500 g maki pszennej jednego rodzaju lub mozna pomieszac - pelnoziarnista, orkisz, biala, chlebowa. Zwykle sypie na oko
25 g cukru
15 g soli
30 g masla
Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, pozostawić na 6-8 godzin.
Rano wymieszać zaczyn z wodą i mąkami, pozostawić do autolizy na 30 minut.
Po autolizie miesic okolo 10 min, dodać sol, miesic az sie wchlonie, nastepnie dodac cukier, tez az do wchloniecia, w koncu dodac maslo i wymiesic az do gładkości (5-7 min).
Zaokrąglić i włożyć do natłuszczonego oliwa pojemnika. Składamy co 40 min., 4 razy, po ostatnim zostawic ciasto do wyrosniecia - ok. 1-2 godz., w zaleznosci od zakwasu i temperatury pomieszczenia.
Wylozic ciasto na stol, podzielic na 2 czesci, zaokraglic i zostawic przykryte przez 30 minut.
Nastepnie uformowac bochenki, wlozyc do koszykow i zostawic przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, nastepnie trzymac w lodowce, az bochenki wyrosna. Wylozc bochenki na papier, naciac i wlozyc do nagrzanego garnka.
Piekarnik 230 C (jak macie wyzej, to niech bedzie co najmniej 250 C), piec pod pokrywka 20 min, zdjac pokrywke i piec jeszcze 15-20 min. w 200C. Piekarnik grzeje wstepnie wiecej godziny, mierze t-re w garnku pirometrem.
Ponizsze chleby pieczone na roznych makach, ale wedlug tej samej zasady
ale i wnetrza maja rozne
Skompilowany z wielu przepisow
Pisze czas, ale najwazniejsze jest orientowac sie wedlug swojj sytuacji - jak przez ten czas ciasto nie uroslo, to trzeba go zostawic jeszcze do wyrosniecia
Zaczyn
15g aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgoci
100g wody
100g mąki
Ciasto
Caly zakwas
300 g wody (jak jest maka pelnoziarnista, to jeszcze mozna 10-15 ml wody dodac)
500 g maki pszennej jednego rodzaju lub mozna pomieszac - pelnoziarnista, orkisz, biala, chlebowa. Zwykle sypie na oko
25 g cukru
15 g soli
30 g masla
Wieczorem wymieszać składniki na zaczyn, pozostawić na 6-8 godzin.
Rano wymieszać zaczyn z wodą i mąkami, pozostawić do autolizy na 30 minut.
Po autolizie miesic okolo 10 min, dodać sol, miesic az sie wchlonie, nastepnie dodac cukier, tez az do wchloniecia, w koncu dodac maslo i wymiesic az do gładkości (5-7 min).
Zaokrąglić i włożyć do natłuszczonego oliwa pojemnika. Składamy co 40 min., 4 razy, po ostatnim zostawic ciasto do wyrosniecia - ok. 1-2 godz., w zaleznosci od zakwasu i temperatury pomieszczenia.
Wylozic ciasto na stol, podzielic na 2 czesci, zaokraglic i zostawic przykryte przez 30 minut.
Nastepnie uformowac bochenki, wlozyc do koszykow i zostawic przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, nastepnie trzymac w lodowce, az bochenki wyrosna. Wylozc bochenki na papier, naciac i wlozyc do nagrzanego garnka.
Piekarnik 230 C (jak macie wyzej, to niech bedzie co najmniej 250 C), piec pod pokrywka 20 min, zdjac pokrywke i piec jeszcze 15-20 min. w 200C. Piekarnik grzeje wstepnie wiecej godziny, mierze t-re w garnku pirometrem.
Ponizsze chleby pieczone na roznych makach, ale wedlug tej samej zasady
Załączniki
-
20230210_124547.jpg327.4 KB · Wyświetleń: 11
-
20221108_141011.jpg254.3 KB · Wyświetleń: 11
-
20221108_140737.jpg285.1 KB · Wyświetleń: 11
-
20220618_191357.jpg356.5 KB · Wyświetleń: 10
-
20220618_185237.jpg348.2 KB · Wyświetleń: 10
-
20220728_084636.jpg265.5 KB · Wyświetleń: 10
-
20220728_084656.jpg242.1 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja: