Lekkie ciasto jogurtowe

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
400 ml jogurtu naturalnego wymieszać ze szklanką cukru.
Mieszając dodawać stopniowo 2 jajka i 2 szklanki mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie gładkie wylać do średniej wielkości tortownicy i piec w 180 sopni do momentu aż zacznie odstawać od formy i lekko się zrmieni.

Na zimne ciasto wyłożyć ubitą kremówkę połączoną z przetartymi owocami (jagody, jeżyny, maliny, truskawki...)

Na masę smietanowo - owocową wyłożyć te same owoce, które daliśmy do masy. Zalać tężejącą galaretką.


Mniej tuczącą alternatywą dla kremówki jest użycie serka twarogowego lub homogeniozowanego i dodanie do niego w odpowiedniej proporcji żelatyny i owoców.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Zajrzałam na dołączony link - sam spód ciasta jest chyba ten sam. Może ktoś jeszcze inaczej wykorzystuje to ciasto? Chętnie skorzystam
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy