- Lis 1, 2007
- 219
- 0
- 0
LEMON POLENTA CAKE
1 1/4 szkl mąki
1/2 szkl mąki kukurydzianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z 2 cytryn
3/4 szkl cukru
150g masła
3jaja
1/2 szkl maślanki
sok z połowy cytryny
1 lyzeczka ekstraktu z cyytryny
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Następnie powoli wlewać maślankę, sok z cytryny i ekstrakt.
Dodawać stopniowo przesiane mąki, proszek i sol oraz skórkę cały czas ucierając.
Ciasto piec w tort. 20cm (ja pieklam w 24) ok. 30min (ma być złote) w temp.170st
gorące ciasto posmarować lukrem z cukru pudru i soku z polowy cytryny.
Ciasto jest bardzo wilogtne, sypkie i baaaardzo aromatyczne
1 1/4 szkl mąki
1/2 szkl mąki kukurydzianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z 2 cytryn
3/4 szkl cukru
150g masła
3jaja
1/2 szkl maślanki
sok z połowy cytryny
1 lyzeczka ekstraktu z cyytryny
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Następnie powoli wlewać maślankę, sok z cytryny i ekstrakt.
Dodawać stopniowo przesiane mąki, proszek i sol oraz skórkę cały czas ucierając.
Ciasto piec w tort. 20cm (ja pieklam w 24) ok. 30min (ma być złote) w temp.170st
gorące ciasto posmarować lukrem z cukru pudru i soku z polowy cytryny.
Ciasto jest bardzo wilogtne, sypkie i baaaardzo aromatyczne
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: