Lemon Polenta Cake

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
LEMON POLENTA CAKE

1 1/4 szkl mąki
1/2 szkl mąki kukurydzianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z 2 cytryn
3/4 szkl cukru

150g masła
3jaja
1/2 szkl maślanki
sok z połowy cytryny
1 lyzeczka ekstraktu z cyytryny

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Następnie powoli wlewać maślankę, sok z cytryny i ekstrakt.
Dodawać stopniowo przesiane mąki, proszek i sol oraz skórkę cały czas ucierając.
Ciasto piec w tort. 20cm (ja pieklam w 24) ok. 30min (ma być złote) w temp.170st

gorące ciasto posmarować lukrem z cukru pudru i soku z polowy cytryny.

Ciasto jest bardzo wilogtne, sypkie i baaaardzo aromatyczne:)
 

Załączniki

  • DSC03421.JPG
    DSC03421.JPG
    87.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: