- Sty 2, 2008
- 13,053
- 7,653
- 113
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" nr 05/2014
Składniki:
300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
170 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 gałązki estragonu
125 ml soku z cytryny
2 szklanki kostek lodu
plasterki cytryny
Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.
Przecedzić, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, lodem i plasterkami cytryny.
Przepis był przewidziany jako napój na piknik, więc dalej było o tym, żeby przelać do butelek z szeroką szyjką lub termosów.
Nie dodawałam lodu, bo jeszcze nie ta temperatura na dworze, wody dolałam do smaku.
W przepisie było napisane, żeby rabarbar i estragon wyrzucić, ale musiałabym się chyba w innym rejonie Polski urodzić, żeby zrobić coś takiego
. Estragon wyrzuciłam, ale rabarbar "rozdziabałam" widelcem i wyszło coś takiego:
Słodkie to jak ulepek. Kupię chyba jutro ciasto francuskie i zrobię ciastka francuskie z nadzieniem rabarbarowym.
Składniki:
300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
170 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 gałązki estragonu
125 ml soku z cytryny
2 szklanki kostek lodu
plasterki cytryny
Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.
Przecedzić, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, lodem i plasterkami cytryny.

Przepis był przewidziany jako napój na piknik, więc dalej było o tym, żeby przelać do butelek z szeroką szyjką lub termosów.
Nie dodawałam lodu, bo jeszcze nie ta temperatura na dworze, wody dolałam do smaku.
W przepisie było napisane, żeby rabarbar i estragon wyrzucić, ale musiałabym się chyba w innym rejonie Polski urodzić, żeby zrobić coś takiego


Słodkie to jak ulepek. Kupię chyba jutro ciasto francuskie i zrobię ciastka francuskie z nadzieniem rabarbarowym.