Lemoniada rabarbarowa

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,661
5,042
113
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" nr 05/2014

Składniki:
300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
170 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 gałązki estragonu
125 ml soku z cytryny
2 szklanki kostek lodu
plasterki cytryny

Rabarbar włożyć do rondla, dolać 180 ml wody, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić do rondla estragon, wystudzić do temperatury pokojowej.
Przecedzić, powstały syrop połączyć z sokiem z cytryny, 1,25 l zimnej wody, lodem i plasterkami cytryny.

DSC00214.JPG

Przepis był przewidziany jako napój na piknik, więc dalej było o tym, żeby przelać do butelek z szeroką szyjką lub termosów.

Nie dodawałam lodu, bo jeszcze nie ta temperatura na dworze, wody dolałam do smaku.

W przepisie było napisane, żeby rabarbar i estragon wyrzucić, ale musiałabym się chyba w innym rejonie Polski urodzić, żeby zrobić coś takiego
icon_mrgreen.gif
. Estragon wyrzuciłam, ale rabarbar "rozdziabałam" widelcem i wyszło coś takiego:

DSC00216.JPG

Słodkie to jak ulepek. Kupię chyba jutro ciasto francuskie i zrobię ciastka francuskie z nadzieniem rabarbarowym.

 

Załączniki

  • DSC00214.JPG
    DSC00214.JPG
    136.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00216.JPG
    DSC00216.JPG
    144.5 KB · Wyświetleń: 0

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Przepis zapisany, rabarbar prawie "urośnięty", brzmi lepiej niż zwykły mdły kompot. A ja parę dni temu wydała rabarbar, bo po świętach nie zamierzam piec ciasta
dump.gif
Z resztek spróbuje zrobić galaretkę. A co daje estragon? I gdzie się kupuje, bo nigdy nie używałam. I do czego jeszcze można?
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,661
5,042
113
renia2001 @ 26 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1519691Przepis zapisany, rabarbar prawie "urośnięty", brzmi lepiej niż zwykły mdły kompot. A ja parę dni temu wydała rabarbar, bo po świętach nie zamierzam piec ciasta
dump.gif
Z resztek spróbuje zrobić galaretkę. A co daje estragon? I gdzie się kupuje, bo nigdy nie używałam. I do czego jeszcze można?
Ja akurat mam estragon na ogródku, rośnie jak głupie, najczęściej dodaje do kiszenia ogórków (do małosolnych też). Tylko ten mój to chyba jakiś oszukany, albo ja nie mam węchu, bo jakoś nie czuję żadnego wspaniałego aromatu, o którym piszą np. tutaj

CYTATEstragon ma lekko gorzki smak i wspaniały aromat. Stosowany najczęściej do warzyw, ryb, drobiu i sosów. Jest podstawowym składnikiem ziół prowansalskich. Dodaje się go do kiszenia ogórków i kapusty. W Średniowieczu był panaceum na ukąszenia węży, służył też do odstraszania potworów. Zawiera dużo witaminy A i C, jest wskazany przy dolegliwościach reumatycznych.
Wydaje mi się, że kiedyś widziałam w jakimś markecie pośród ziółek w doniczkach. Jeśli masz kawałek ogródka, to możesz sobie wysiać, mój jest właśnie taki z nasionek. U mnie na targowisku można też sadzonki kupić. Rośnie właściwie sam, nic z nim nie trzeba robić, zimuje w gruncie. W doniczce też można posadzić. Ale bez estragonu też będzie moim zdaniem dobre, bo ja go w smaku nie wyczuwam jakoś, cytrynę za to czuję wyraźnie.

bawareczka @ 26 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1519699ja robie cos takiego ale jako syrop do rozcienczania z woda
Tutaj też w początkowej fazie jest syrop. Szczerze mówiąc dzisiaj rozcieńczyłam tylko połowę, a reszta w postaci syropu czeka na jutro
icon_smile.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,661
5,042
113
A pasteryzujesz ten syrop, czy po prostu wlewasz gorący i zakręcasz?

Wpadłam dziś na pomysł, że te rabarbarowe resztki włożę do słoiczków, spasteryzuję i będę miała dżem rabarbarowy.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,661
5,042
113
Dziękuję za radę
anbetung.gif
Imbir w słodkich przetworach lubię, galaretkę jabłkową z imbirem już robiłam i dżem morelowy, to rabarbarowy też polubię.
Z tego co miałam na razie zrobiłam ciastka francuskie, ciasto francuskie przecież niesłodkie, to się wyrównało. A dla mojego męża to nawet ten mój "dżemik" nie był za słodki, ale on lubi ulepki.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ha! Ja juz czekam na estragon, bo bede mogla utylizowac swinie z zamrazarki
icon_mrgreen.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...&hl=estrag*

Tymczasem ciekawa jestem, czy wyrosnie mi rabarbar. Usunal malzonek drzewo wyrastajace w murku umacniajacym i w miejscu gdzie to robil potwornie jest zdeptane i znalazlam kawalek kielkujacego rabarbaru
icon_rolleyes.gif
Czyms mu sie odcielo
icon_rolleyes.gif

Oszaleje, albo sie wsciekne. Trzy razy kolezanka mi juz sadzonki dawala. Jak nie skosi to inaczej sobie poradzi
icon_evil.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wlasnie stygnie. Update wkrotce.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Zrobilam, schlodzona jest pyszna. Sok z samej cytryny zamienialam na sok z pomaranczy, cytryny i limonki. Zamiast estragonu uzylam swiezej melisy.

Doskonala, orzezwiajaca, nie za slodka. Dziekujemy
icon_biggrin.gif
 

Załączniki

  • Rhubarb_Lemonade_Ingredients.jpg
    Rhubarb_Lemonade_Ingredients.jpg
    195.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,661
5,042
113
tatter @ 29 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1520177Zrobilam, schlodzona jest pyszna. Sok z samej cytryny zamienialam na sok z pomaranczy, cytryny i limonki. Zamiast estragonu uzylam swiezej melisy.
Cieszę się, że Ci smakowało. I dziękuję za dobry pomysł, następnym razem zrobię też z melisą, bo rośnie mi w ogródku i nigdy nie wiem, co z nią robić, tyle jej mam.