- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
1l wody
1,8 kg cukru
6 cytryn (sok i skorki)
2 lyzki suchego cydru lub octu winnego (kwasek cytrynowy bedzie w sam raz)
20 kwaitostanow bzu czarnego
Gotujaca wode przelac do sparzonego naczynia, dodac cukier i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzic.
Dodac skorki i sok z cytryn, kwasek czy ocet i bez.
Zostawic do naciagniecia na 24h przykryte gaza.
Przecedzic przez gaze do wyparzonych butelek szklanych z metolowa zakretka.
Poczekac 2 tygodnie...
Podawac schlodzony, rozcienczony woda mineralna do smaku.
Przechowywac w ciemnym, chlodnym miejscu.
Trzeba zuzyc w ciagu 3 mcy.
To tradycyjny napoj angielski na upaly.
dla porownania i obejrzenia
http://www.gastronomydomine.com/2006_06_01...ne_archive.html
i tutaj http://simmy.typepad.com/echoesofadream/fo...rink/index.html
1,8 kg cukru
6 cytryn (sok i skorki)
2 lyzki suchego cydru lub octu winnego (kwasek cytrynowy bedzie w sam raz)
20 kwaitostanow bzu czarnego
Gotujaca wode przelac do sparzonego naczynia, dodac cukier i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzic.
Dodac skorki i sok z cytryn, kwasek czy ocet i bez.
Zostawic do naciagniecia na 24h przykryte gaza.
Przecedzic przez gaze do wyparzonych butelek szklanych z metolowa zakretka.
Poczekac 2 tygodnie...
Podawac schlodzony, rozcienczony woda mineralna do smaku.
Przechowywac w ciemnym, chlodnym miejscu.
Trzeba zuzyc w ciagu 3 mcy.
To tradycyjny napoj angielski na upaly.
dla porownania i obejrzenia

i tutaj http://simmy.typepad.com/echoesofadream/fo...rink/index.html
Ostatnią edycję dokonał moderator: