Lenivy vatrushki

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
vatrushki.JPG

Leniwe, bo nie tradycyjne na drożdżach, ale na proszku. I tak wyszły pyszne! Przepis tutaj.

3 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

85 g masła

3 łyżeczki płynnego miodu

5 łyżek śmietany

+twaróg i cukier na nadzienie, można dodać jajko - jak lubicie

Co do wykonania, zrobiłam tak: masło stopilam i wymieszałam z resztą składników. Zagniotłam ciasto, z którego formowałam kulki (nie chciały wychodzić gładkie i równiutkie, ale co tam!), w których robiłam dołki. Do dołków nakładałam nadzienie ze zmielonego twarogu wymieszanego z cukrem. Piekłam ok. 25 minut w temp. 180 stopni do uzyskania złotobrązowej barwy.