- Wrz 17, 2004
- 1,305
- 0
- 0
Leniwe bezglutenowe bez białego sera
szklanka wody
niepełna szklanka kleiku kukurydzianego
2 łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki oleju
Do wody dodaj sól, kleik i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj mąkę, olej i starannie rozmieszaj. "Ciasto" powinno mieć taką konsystencję jak na prawdziwe leniwe. Na wrzącą osoloną wodę nakładaj kluski łyżką. Gotuj ok. 5 min, licząc od wypłynięcia.
Uwaga: kleiku kukurydzianego nie mozna zastąpić kaszką kukurydzianą błyskawiczną .
Przepis pochodzi ze specjalnego wydania "Dziecko"[/b]
szklanka wody
niepełna szklanka kleiku kukurydzianego
2 łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki oleju
Do wody dodaj sól, kleik i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj mąkę, olej i starannie rozmieszaj. "Ciasto" powinno mieć taką konsystencję jak na prawdziwe leniwe. Na wrzącą osoloną wodę nakładaj kluski łyżką. Gotuj ok. 5 min, licząc od wypłynięcia.
Uwaga: kleiku kukurydzianego nie mozna zastąpić kaszką kukurydzianą błyskawiczną .
Przepis pochodzi ze specjalnego wydania "Dziecko"[/b]