Pomysł zaczerpnięty z Kulinarnego Blogu Wiedźmowego, jednak krem do kremówek
zrobiłam swój, wypróbowany.
Potrzebujemy:
- 2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 4 jaja
- 5 czubatych łyzek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek maki ziemniaczenej
Jedna warstwe krakersów ułozyć na blaszce.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z
jajkami i maką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotowac 1-2 min, cały czas
energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika,
ochłodzic, poczekac az troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylac na krakersy.
Na wierzch nałozyc druga warstwę krakersów, odczekac by przestygło i
zgestniało do końca, posypac cukrem pudrem.
zrobiłam swój, wypróbowany.
Potrzebujemy:
- 2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 4 jaja
- 5 czubatych łyzek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek maki ziemniaczenej
Jedna warstwe krakersów ułozyć na blaszce.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z
jajkami i maką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotowac 1-2 min, cały czas
energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika,
ochłodzic, poczekac az troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylac na krakersy.
Na wierzch nałozyc druga warstwę krakersów, odczekac by przestygło i
zgestniało do końca, posypac cukrem pudrem.
