Letnia sałatka z mozzarellą

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja już gdzieś pisałam, że za surową kapustą nie przepadam, ale znów zostało mi trochę (ładne trochę) kapusty, pozostałe składniki były w domu, więc postanowiłam zrobić na przystawkę sałatkę, na którą przepis znalazlam w miesięczniku "Moje Gotowanie". Podana jest tam proporcja dla 4 osób, ale według mnie wystarczy dla większej liczby stołowników - wszystko zależy od apetytów.
Składniki
pół główki młodej kapusty (albo cała, jeśli jest bardzo mała)
sól
łyżeczka cukru
łyżka octu balsamicznego
mała papryczla chilli (czerwona)
pęczek koperku
duża kula mozzarelli
10 dkg pestek słonecznika
10 - 15 dkg rodzynek
oliwa

Kapustę kroimy na kawałki, ale nie szatkujemy bardzo drobno. Ja pokroiłam w kawałki szerokości palca i długości pół palca. Pokrojoną kapustę obgotowujemy przez 2 - 3 minuty w osolonym wrzatku, tak żeby lekko zmiękła. Z cukru, soli, octu balsamicznego oraz oczyszczonej i posiekanej papryczki chilli (ja usunęłam pestki - kto chce może zostawić) przygotowujemy sos. Mieszamy go z kapustą i odstawiamy na 15 minut. Koperek siekamy, a mozzarellę kroimy na kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, żeby nie spalić. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy przez chwilę, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z koperkiem, mozzarellą, pestkami i rodzynkami. Całość skrapiamy oliwą. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką cienko posmarowaną masłem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Polecałam tę sałatkę z bagietką, bo taką przystawkę zrobiłam do obiadu. Ale o wiele bardziej smakowała mi na kolację z wędliną i pieczywem. Jest więc wybór.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy