- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Letnie ciasto
przepis pochodzi z mojego ulubionego rosyjskiego blogu Ayn
http://aynmark.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
tłumaczyłam automatycznie przez google i pomogła mi też Joanna
do ciasta można użyć dowolne jagody i owoce
na 10-12 porcji
* 1 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane na mąkę)
*1/2 szklanki cukru
*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* szczypta soli
*1 szklanka(240ml)odtłuszczonego jogurtu waniliowego-ja dałam zwykły jogurt naturalny
* 2 jajka
* 55g masła roztopionego
*2 łyżeczki esencji waniliowej lub tartej skórki cytrynowej
*1 szklanka jagód czy borówki amerykańskiej
*1 1/2 szklanki malin
* 2-3 łyżki brązowego cukru
*1/4 szklanki płatków migdałowych -ja nie miałam a dziś nie było jak kupić to posypałam 2 łyżkami płatków owsianych ,a dodatkowo przed wyłożeniem malin na ciasto posypałam je migdałami w proszku
polewa
*1/3 szklanki cukru pudru
*1 łyżka śmietanki
*1-2 łyżeczki soku z cytryny
Piekarni rozgrzać do 180 stopni
Posmarować lub wyłożyć papierem tortownicę o średnicy 23cm
W dużej misce wymieszać suche składniki
W małej widelcem rozbić wszystkie płynne składniki ciasta i dodać do mokrych .Wymieszać i dodać borówki do ciasta ,delikatnie wymieszać.
Wyłożyć 2/3 ciasta do formy ,wygładzić ( ja posypałam zmielonymi migdałami całą powierzchnię ) Ułożyć maliny (zostawić 1cm pasek na około bez malin ),posypać brązowym cukrem
Na górę wyłożyć łyżką cienką warstwę ciasta-miałam wrażenie ,że jest jego za mało i ledwo udało się mi jako tako wyłożyć ,żeby zakryć maliny
Posypać płatkami migdałowymi
Piec ok 50-55minut
Schłodzić i polać polewą(wszystko na polewę utrzeć łyżką w miseczce)-ja polałam ciepłe ciasto polewą
Pyszne i chyba można zrobić tak samo muffiny

przepis pochodzi z mojego ulubionego rosyjskiego blogu Ayn
http://aynmark.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
tłumaczyłam automatycznie przez google i pomogła mi też Joanna


do ciasta można użyć dowolne jagody i owoce
na 10-12 porcji
* 1 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane na mąkę)
*1/2 szklanki cukru
*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* szczypta soli
*1 szklanka(240ml)odtłuszczonego jogurtu waniliowego-ja dałam zwykły jogurt naturalny
* 2 jajka
* 55g masła roztopionego
*2 łyżeczki esencji waniliowej lub tartej skórki cytrynowej
*1 szklanka jagód czy borówki amerykańskiej
*1 1/2 szklanki malin
* 2-3 łyżki brązowego cukru
*1/4 szklanki płatków migdałowych -ja nie miałam a dziś nie było jak kupić to posypałam 2 łyżkami płatków owsianych ,a dodatkowo przed wyłożeniem malin na ciasto posypałam je migdałami w proszku
polewa
*1/3 szklanki cukru pudru
*1 łyżka śmietanki
*1-2 łyżeczki soku z cytryny
Piekarni rozgrzać do 180 stopni
Posmarować lub wyłożyć papierem tortownicę o średnicy 23cm
W dużej misce wymieszać suche składniki
W małej widelcem rozbić wszystkie płynne składniki ciasta i dodać do mokrych .Wymieszać i dodać borówki do ciasta ,delikatnie wymieszać.
Wyłożyć 2/3 ciasta do formy ,wygładzić ( ja posypałam zmielonymi migdałami całą powierzchnię ) Ułożyć maliny (zostawić 1cm pasek na około bez malin ),posypać brązowym cukrem
Na górę wyłożyć łyżką cienką warstwę ciasta-miałam wrażenie ,że jest jego za mało i ledwo udało się mi jako tako wyłożyć ,żeby zakryć maliny
Posypać płatkami migdałowymi
Piec ok 50-55minut
Schłodzić i polać polewą(wszystko na polewę utrzeć łyżką w miseczce)-ja polałam ciepłe ciasto polewą
Pyszne i chyba można zrobić tak samo muffiny
