- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Na 2 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti ( ja użyłam pół opakowania Primo Gusto z dziurką w środku)
- 200 g filetu z łososia ( może być mrożony - odmrozić oczywiście
)
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 sztuki papryczek piri-piri ( lub jakiejkolwiek ostrej papryczki, nie powinno być zbyt wiele - tak ok. łyżka po posiekaniu)
- oliwa z oliwek, bazylia, pieprz, sól, sok z cytryny
1. Łososia posolić, popieprzyć, posypać bazylią. i natrzeć oliwą. Usmażyć na patelni, najlepiej bez dodatkowego tłuszczu.
2. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku a w czasie jego gotowania można już robić "sos".
3. Ząbki czosnku drobno posiekać ( nie przeciskać przez praskę), wrzucić na oliwę. Powinien się zeszklić.
4. Papryczki drobno pokroić ( wcześniej usunąć pestki) i dodać do czosnku. Łososia rozdrobnić widelcem, polać sokiem z cytryny, dorzucić na patelnię do czosnku i papryczek.
5. Natkę pietruszki również posiekać i wrzucić na patelnię ( dosłownie na chwilę, nie powinna "zwiędnąć"
. Można lekko posolić i popieprzyć.
6. Szybciutko odcedzić makaron, wrzucić do sosu, przemieszać no i podawać
).
Przepis na spaghetti robione w ten sposób "zgapiłam" od Giancarla Russo, oczywiście lekko do zmodyfikowałam
. Z początku obawiałam się że bedzie to danie bez smaku, ale okazało się bardzo intrygujące i smakowite. Łosoś pasuje do tego znakomicie
. Polecam na ciepłe, letnie dni.
- 250 g makaronu spaghetti ( ja użyłam pół opakowania Primo Gusto z dziurką w środku)
- 200 g filetu z łososia ( może być mrożony - odmrozić oczywiście
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 sztuki papryczek piri-piri ( lub jakiejkolwiek ostrej papryczki, nie powinno być zbyt wiele - tak ok. łyżka po posiekaniu)
- oliwa z oliwek, bazylia, pieprz, sól, sok z cytryny
1. Łososia posolić, popieprzyć, posypać bazylią. i natrzeć oliwą. Usmażyć na patelni, najlepiej bez dodatkowego tłuszczu.
2. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku a w czasie jego gotowania można już robić "sos".
3. Ząbki czosnku drobno posiekać ( nie przeciskać przez praskę), wrzucić na oliwę. Powinien się zeszklić.
4. Papryczki drobno pokroić ( wcześniej usunąć pestki) i dodać do czosnku. Łososia rozdrobnić widelcem, polać sokiem z cytryny, dorzucić na patelnię do czosnku i papryczek.
5. Natkę pietruszki również posiekać i wrzucić na patelnię ( dosłownie na chwilę, nie powinna "zwiędnąć"
6. Szybciutko odcedzić makaron, wrzucić do sosu, przemieszać no i podawać
Przepis na spaghetti robione w ten sposób "zgapiłam" od Giancarla Russo, oczywiście lekko do zmodyfikowałam