Libanski Shish Taouk*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
To ja sie tu wpisze bo robilam podobnie, wiec bez sensu zakladac kolejny temat. Przepis powstal po przejrzeniu kilku przepisow na shish taouk. Lubie gdy mieso na grilla jest dobrze doprawione, mozna zmniejszyc ilosc przypraw.

shish.jpg shish_2.jpg

500g piersi kurczaka pokrojonego w kostke

1 lyzeczka ostrych platkow papryki
0,5 lyzeczki mielonego kuminu
0,5 lyzeczki mielonej kolendry
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka suszonego tymianku
0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
2-3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
3-4 zabki czosnku zmiazdzone
2 lyzki soku z cytryny

2-3 lyzki jogurtu

cebula, pokrojona na kawalki
papryka, pokrojona na kawalki
patyczki na szaszlyki

1. Wszystkie skladniki wymienione w najdluzszej kolumnie wymieszac razem na paste. Paste wetrzec w kurczaka, dodac jogurt i wymieszac.
2. Marynowac 2-5 godzin ale nie dluzej bo jogurt i sok z cytryny zaczna "trawic" kurczaka.
3. Nadziac naprzemiennie z papryka i cebula na patyczki i grillowac.
 

Załączniki

  • shish.jpg
    shish.jpg
    277 KB · Wyświetleń: 0
  • shish_2.jpg
    shish_2.jpg
    320.3 KB · Wyświetleń: 0

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Kiiii, podoba mi sie
icon_biggrin.gif
Istnieje wariacja z jagniecina, bo kuraka nie lubie?
icon_biggrin.gif


 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Boshka - mysle ze te przyprawy (tzn moze gozdziki bym sobie darowala) beda sie pieknie komponowac z jagniecina
icon_smile.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Jagniecina zamarynowalna:) dalam wszystkie przyprawy, w tym i gwozdziki, bo robilam kilka rodzajow jagniecego curry z gozdzikami i sie dobrze komponowaly
icon_biggrin.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Kiiri:
Bardzo pyszne te kebaby! bede powtarzac, bo w taki upal smakuja znakomicie z micha salatki
icon_biggrin.gif


Pycha! jeszcze zrobie wersje z wolowina w ramach eksperymentu
icon_biggrin.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Nigdy nie bylam w Libanie, ale te kebaby spakowaly tak jak kebaby, ktore jadlam kiedys w Turcji
icon_biggrin.gif
Bardzo pyszne byly, a zwlaszcza te, ktore zjadlam na kolacje, bo jagniecina potrzebuje jednak dluzej sie marynowac niz kurak
icon_biggrin.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Patelnia grilowa albo funkcja grillowania w piekarniku przy otwartych drzwiczkach
icon_biggrin.gif



Musze przyznac, ze ten moj to jeden z lepiej trafionych przydasio-nieprzydasiow, bo lubie go uzywac
icon_wink.gif
mialam jeszcze taki zamykany, ale tam sie nie wyjmowaly te 'talerze'-plyty wiec do zmywania byl okropny. Pozbylam sei go wlasnie z tego wzgledu.

Na tym robie ryby grilowane, burgery czy miesa w marynatach