Kiiri
Moderator
- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
To ja sie tu wpisze bo robilam podobnie, wiec bez sensu zakladac kolejny temat. Przepis powstal po przejrzeniu kilku przepisow na shish taouk. Lubie gdy mieso na grilla jest dobrze doprawione, mozna zmniejszyc ilosc przypraw.
500g piersi kurczaka pokrojonego w kostke
1 lyzeczka ostrych platkow papryki
0,5 lyzeczki mielonego kuminu
0,5 lyzeczki mielonej kolendry
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka suszonego tymianku
0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
2-3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
3-4 zabki czosnku zmiazdzone
2 lyzki soku z cytryny
2-3 lyzki jogurtu
cebula, pokrojona na kawalki
papryka, pokrojona na kawalki
patyczki na szaszlyki
1. Wszystkie skladniki wymienione w najdluzszej kolumnie wymieszac razem na paste. Paste wetrzec w kurczaka, dodac jogurt i wymieszac.
2. Marynowac 2-5 godzin ale nie dluzej bo jogurt i sok z cytryny zaczna "trawic" kurczaka.
3. Nadziac naprzemiennie z papryka i cebula na patyczki i grillowac.


500g piersi kurczaka pokrojonego w kostke
1 lyzeczka ostrych platkow papryki
0,5 lyzeczki mielonego kuminu
0,5 lyzeczki mielonej kolendry
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka suszonego tymianku
0,5 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
2-3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
3-4 zabki czosnku zmiazdzone
2 lyzki soku z cytryny
2-3 lyzki jogurtu
cebula, pokrojona na kawalki
papryka, pokrojona na kawalki
patyczki na szaszlyki
1. Wszystkie skladniki wymienione w najdluzszej kolumnie wymieszac razem na paste. Paste wetrzec w kurczaka, dodac jogurt i wymieszac.
2. Marynowac 2-5 godzin ale nie dluzej bo jogurt i sok z cytryny zaczna "trawic" kurczaka.
3. Nadziac naprzemiennie z papryka i cebula na patyczki i grillowac.