Składniki:
2 opakowania landrynek cytrynowych lub inny smak (100 g)
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 szklanki wódki
Wykonanie:
Cukierki potłuc i rozpuścić w garnku z małą ilością wody, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
Po ostygnięciu wlać do słoika, dodać wódkę, zakręcić i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając.
Na drugi dzień wódkę dwukrotnie przelać przez sitko.
Mleko przelać do garnka, dodawać małymi porcjami rozrobioną wódkę, cały czas lekko miksując.
Na koniec można dodać parę kropli aromatu cytrynowego.
Ja dodałam jeszcze parę kropli barwnika żółtego dla lepszego koloru.
Likier ten robiłam również z landrynek owocowych i miętowych.
[
2 opakowania landrynek cytrynowych lub inny smak (100 g)
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 szklanki wódki
Wykonanie:
Cukierki potłuc i rozpuścić w garnku z małą ilością wody, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
Po ostygnięciu wlać do słoika, dodać wódkę, zakręcić i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając.
Na drugi dzień wódkę dwukrotnie przelać przez sitko.
Mleko przelać do garnka, dodawać małymi porcjami rozrobioną wódkę, cały czas lekko miksując.
Na koniec można dodać parę kropli aromatu cytrynowego.
Ja dodałam jeszcze parę kropli barwnika żółtego dla lepszego koloru.
Likier ten robiłam również z landrynek owocowych i miętowych.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: