Lizaki

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Lizaki

lizaki.JPG

Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.

1/2 szkl cukru
1/4 szkl. syropu truskawkowego
1/8 szkl wody

Wszystkie składniki zagotować, mieszkając , w rondelku. Gotować aż do osiągnięcia temperatury 150st. C ( użyłam termometru do mięs) - u mnie trwało to ok. 10 min.
Nie pozwolić, by syrop zrobił się brązowy, bo cukierki wyjdą gorzkie i niesmaczne.

Dno papilotek do muffinek nasmarować masłem. Wlewać syrop do papilotek na grubość ok. 0,5 cm.
Z zawnętznej strony paiolotki wbić ku środkowi ( ostra stroną) patyczek do szaszłyka w taki sposób, by znalazł się w środku lizaka, w połowie jego grubości ( łatwe).

Pozostawic na kilka godzin do zastudzenia. Dzięki masłu paprirki dadzą się zdjąć bez problemu. Z tej porcji wyszło mi 9 lizaków.
 

Załączniki

  • lizaki.JPG
    lizaki.JPG
    93.6 KB · Wyświetleń: 0

monisia.zz

Member
Lut 8, 2009
225
0
0
Ale fajny pomysł...a już spróbowane jak smakują?
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Smakują słodko, landrynkowo, taki smak, jak syropu, z którego były zrobione
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
lecker.gif

Hihihi jak ja dawno lizkaow nie jadłam
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
hmmm... chyba tak: nie wszystkie zostały zjedzone, kilka jeszcze leży
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
W sumie cukier tam jest. Cukier konserwuje
icon_razz.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Nie, absolutnie nic nie wypływa. Syrop, nawet gorący, jest dość gęsty. Robimy jedno celne nakłucie, po czym lizaki sobie spokojnie zastygają, nie manewrujemy już patyczkiem. Patyczek można na czymś oprzeć, np. talerzyku czy na brzegu deski do krojenia, aby był dokładnie w środku masy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy