- Lis 21, 2006
- 14,876
- 3
- 0
Lizaki
Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.
1/2 szkl cukru
1/4 szkl. syropu truskawkowego
1/8 szkl wody
Wszystkie składniki zagotować, mieszkając , w rondelku. Gotować aż do osiągnięcia temperatury 150st. C ( użyłam termometru do mięs) - u mnie trwało to ok. 10 min.
Nie pozwolić, by syrop zrobił się brązowy, bo cukierki wyjdą gorzkie i niesmaczne.
Dno papilotek do muffinek nasmarować masłem. Wlewać syrop do papilotek na grubość ok. 0,5 cm.
Z zawnętznej strony paiolotki wbić ku środkowi ( ostra stroną) patyczek do szaszłyka w taki sposób, by znalazł się w środku lizaka, w połowie jego grubości ( łatwe).
Pozostawic na kilka godzin do zastudzenia. Dzięki masłu paprirki dadzą się zdjąć bez problemu. Z tej porcji wyszło mi 9 lizaków.

Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.
1/2 szkl cukru
1/4 szkl. syropu truskawkowego
1/8 szkl wody
Wszystkie składniki zagotować, mieszkając , w rondelku. Gotować aż do osiągnięcia temperatury 150st. C ( użyłam termometru do mięs) - u mnie trwało to ok. 10 min.
Nie pozwolić, by syrop zrobił się brązowy, bo cukierki wyjdą gorzkie i niesmaczne.
Dno papilotek do muffinek nasmarować masłem. Wlewać syrop do papilotek na grubość ok. 0,5 cm.
Z zawnętznej strony paiolotki wbić ku środkowi ( ostra stroną) patyczek do szaszłyka w taki sposób, by znalazł się w środku lizaka, w połowie jego grubości ( łatwe).
Pozostawic na kilka godzin do zastudzenia. Dzięki masłu paprirki dadzą się zdjąć bez problemu. Z tej porcji wyszło mi 9 lizaków.