- Paź 9, 2005
- 2,299
- 0
- 0
Lodowiec
Składniki
1 szklanka mleka
3/4-1 szklanki cukru pudru(w zależności od upodobań ja biorę tak ok.3/4 szkl. )
4-5 żółtek (w zależności od wielkości jajek)
1 kostka masła roślinnego w kubeczku o temp.pokojowej
30 dkg biszkoptów
3 łyżki budyniu śmietankowego
2-3 łyżki kakao
3 galaretki w zależności od upodobań np czerwona,zielona i żółta (na 0,5 l wody)
ewentualnie owoce - ananasy, brzoskwinie, truskawki, banany, jagody...
Przygotować dwie galaretki (czerwoną i zieloną).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, żeby nie było grudek. Mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać wcześniej przygotowaną masę z żółtek, cukru pudru i budyniu. Zmniejszyć ogień. Trzeba mieszać dosyć energicznie, żeby nie przypalić (bardzo łatwo o to w krótkim czasie, robią się grudki). Zagotować do zgęstnienia(aż powstanie taki gęsty budyń). Wystudzić.
Małą tortownicę wyłozyć biszkoptami i zalać jedną galaretką(np czerwoną) średnio płynną jeszcze, żeby część jej wsiąkła w biszkopty .Druga możliwość to maczanie biszkoptów w galaretce i wkładanie do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Do utartego masła dodawać porcjami ostudzoną masę ciągle ucierając. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
Na biszkopty w galaretce wyłożyć jedną część masy - białą. Następnie wyłożyc drugą warstwę biszkoptów maczanych w galaretce zielonej. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą warstwę masy ciemną wyłożyć na biszkopty.
Na wierzch ułożyć owoce wg uznania (ewentualnie pory roku). Mogą to być obecnie brzoskwinie. Zalać galaretką brzoswiniową.
Przepis ten od lat wykorzystuję-generalnie nie znam osoby,której by nie smakowało to ciasto. Może być torcikiem na urodziny,deserem. Robiłam różne "wariacje" tego deseru. Np. piekłam biszkopt kakaowy ( zamiast tych biszkoptów).Ta masa jest naprawdę super. Moja koleżanka robi to ciasto na większej tortownicy. Układa biszkoty nasączone galaretką, na to białą masę i owoce z galaretkę.
Niesamowicie to ciasto wygląda w przekroju. Biszkopty w czerwonej galaretce na dole, masa biała, biszkopty w zielonej galaretce, masa o kolorze czekolady, owoce np. brzoskwinie i galaretka brzoskwiniowa.
Polecam, bo jest naprawdę super wszyscy goście zachwycają się tą masą.
W miarę upływu czasu jest coraz lepsze, ale niestety nigdy długo nie leży
.
Smacznego
Składniki
1 szklanka mleka
3/4-1 szklanki cukru pudru(w zależności od upodobań ja biorę tak ok.3/4 szkl. )
4-5 żółtek (w zależności od wielkości jajek)
1 kostka masła roślinnego w kubeczku o temp.pokojowej
30 dkg biszkoptów
3 łyżki budyniu śmietankowego
2-3 łyżki kakao
3 galaretki w zależności od upodobań np czerwona,zielona i żółta (na 0,5 l wody)
ewentualnie owoce - ananasy, brzoskwinie, truskawki, banany, jagody...
Przygotować dwie galaretki (czerwoną i zieloną).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, żeby nie było grudek. Mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać wcześniej przygotowaną masę z żółtek, cukru pudru i budyniu. Zmniejszyć ogień. Trzeba mieszać dosyć energicznie, żeby nie przypalić (bardzo łatwo o to w krótkim czasie, robią się grudki). Zagotować do zgęstnienia(aż powstanie taki gęsty budyń). Wystudzić.
Małą tortownicę wyłozyć biszkoptami i zalać jedną galaretką(np czerwoną) średnio płynną jeszcze, żeby część jej wsiąkła w biszkopty .Druga możliwość to maczanie biszkoptów w galaretce i wkładanie do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Do utartego masła dodawać porcjami ostudzoną masę ciągle ucierając. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
Na biszkopty w galaretce wyłożyć jedną część masy - białą. Następnie wyłożyc drugą warstwę biszkoptów maczanych w galaretce zielonej. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie drugą warstwę masy ciemną wyłożyć na biszkopty.
Na wierzch ułożyć owoce wg uznania (ewentualnie pory roku). Mogą to być obecnie brzoskwinie. Zalać galaretką brzoswiniową.
Przepis ten od lat wykorzystuję-generalnie nie znam osoby,której by nie smakowało to ciasto. Może być torcikiem na urodziny,deserem. Robiłam różne "wariacje" tego deseru. Np. piekłam biszkopt kakaowy ( zamiast tych biszkoptów).Ta masa jest naprawdę super. Moja koleżanka robi to ciasto na większej tortownicy. Układa biszkoty nasączone galaretką, na to białą masę i owoce z galaretkę.
Niesamowicie to ciasto wygląda w przekroju. Biszkopty w czerwonej galaretce na dole, masa biała, biszkopty w zielonej galaretce, masa o kolorze czekolady, owoce np. brzoskwinie i galaretka brzoskwiniowa.
Polecam, bo jest naprawdę super wszyscy goście zachwycają się tą masą.
W miarę upływu czasu jest coraz lepsze, ale niestety nigdy długo nie leży
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: