- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Składniki:
-2 jajka
-5 płaskich łyżek cukru pudru
-2 płaskie łyżki kakao
-1/2 buteleczki(tzn.125 ml)świeżej śmietanki 30%
-1 torebka cukru waniliowego
-1 czubata łyżka rodzynków(ja nie dodaję bo nie lubię)
Rodzynki namoczyć we wrzątku.Żółtka ukręcić na kogel-mogel z cukrem,kakao i
cukrem waniliowym.Białka ubić na sztywną pianę.Zimną śmietankę ubijamy też na
sztywno.Wszystko teraz wymieszać ostrożnie i wlać do foremki najlepiej
metalowej i zamrozić.Ja wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
wtedy można te lody ładnie pokroić na plasterki.Acha,robiłam też bez kakao i
są chyba nawet lepsze.
Robiłam je kiedyś bardzo często i są bardzo dobre.Jajka można ubić na parze,będzie bezpieczniej
-2 jajka
-5 płaskich łyżek cukru pudru
-2 płaskie łyżki kakao
-1/2 buteleczki(tzn.125 ml)świeżej śmietanki 30%
-1 torebka cukru waniliowego
-1 czubata łyżka rodzynków(ja nie dodaję bo nie lubię)
Rodzynki namoczyć we wrzątku.Żółtka ukręcić na kogel-mogel z cukrem,kakao i
cukrem waniliowym.Białka ubić na sztywną pianę.Zimną śmietankę ubijamy też na
sztywno.Wszystko teraz wymieszać ostrożnie i wlać do foremki najlepiej
metalowej i zamrozić.Ja wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
wtedy można te lody ładnie pokroić na plasterki.Acha,robiłam też bez kakao i
są chyba nawet lepsze.
Robiłam je kiedyś bardzo często i są bardzo dobre.Jajka można ubić na parze,będzie bezpieczniej
