- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla Margot...
Lody inaczej? Tak, bo bez smietny, sera, czy mleka. Z malej ksiazeczki Liz Franklin " Ice Cream"
180g gorzkiej czekolady z min. 70% cocoa solids
200ml wody
100g mialkiego cukru
3 lyzki Creme de Cacao (mozna pominac jesli sie nie ma
)
3-4 lyzki demerary
maly peczek swiezej miety, drobno posiekac
Stopilam czekolade z cukrem i woda w bain -marie. Dodalam Creme de cacao. Powstala miksture calkowicie wystudzilam i taka wlalam do maszyny do lodow. Demerare i miete dodalam gdy lody byly juz prawie zmrozone. Pozwolilam maszynie jeszcze chwile "pokrecic". Przelozylam gotowa mase do pojemnika i wsunela go do zamrazarki.
Dla 4-6 osob.
Lody inaczej? Tak, bo bez smietny, sera, czy mleka. Z malej ksiazeczki Liz Franklin " Ice Cream"
180g gorzkiej czekolady z min. 70% cocoa solids
200ml wody
100g mialkiego cukru
3 lyzki Creme de Cacao (mozna pominac jesli sie nie ma

3-4 lyzki demerary
maly peczek swiezej miety, drobno posiekac
Stopilam czekolade z cukrem i woda w bain -marie. Dodalam Creme de cacao. Powstala miksture calkowicie wystudzilam i taka wlalam do maszyny do lodow. Demerare i miete dodalam gdy lody byly juz prawie zmrozone. Pozwolilam maszynie jeszcze chwile "pokrecic". Przelozylam gotowa mase do pojemnika i wsunela go do zamrazarki.
Dla 4-6 osob.