- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Lody domowe
http://www.naszemiasto.pl/kuchnia/tresc/41204_340_42.html
Składniki: 10-15 dkg owoców (np. truskawek, malin, czarnych jagód), 600 g jogurtu, 4 łyżeczki miodu, 2 białka, aromat rumowy.
Jogurt mieszamy z aromatem rumowym i 2 łyżkami miodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki. Umyte owoce miksujemy z pozostałym miodem. Mieszamy z ochłodzonym jogurtem i znowu wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę na sztywno, mieszamy z zimną masą jogurtowo-owocową i całość zamrażamy przez 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy lody całymi owocami.
Lodowy deser bananowy.
Składniki: 6 bananów, lody czekoladowe, 6 łyżek konfitury porzeczkowej, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, sok z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na talerzykach ułożyć po dwie połówki bananów, między nie lody i konfiturę. Całość przybrać śmietaną.
http://www.naszemiasto.pl/kuchnia/tresc/41204_340_42.html
Składniki: 10-15 dkg owoców (np. truskawek, malin, czarnych jagód), 600 g jogurtu, 4 łyżeczki miodu, 2 białka, aromat rumowy.
Jogurt mieszamy z aromatem rumowym i 2 łyżkami miodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki. Umyte owoce miksujemy z pozostałym miodem. Mieszamy z ochłodzonym jogurtem i znowu wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę na sztywno, mieszamy z zimną masą jogurtowo-owocową i całość zamrażamy przez 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy lody całymi owocami.
Lodowy deser bananowy.
Składniki: 6 bananów, lody czekoladowe, 6 łyżek konfitury porzeczkowej, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, sok z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na talerzykach ułożyć po dwie połówki bananów, między nie lody i konfiturę. Całość przybrać śmietaną.