- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
tak ciepło, że takie smaki same przychodzą. Jeśli zabierzecie się za nie teraz, już w ten wieczór będziecie się mogli nimi cieszyć
Orzeźwiające i soczyste a jednocześnie puszyste i śmietankowe.
Lody o smaku mango z imbirem
przepis na podstawowe lody z tego bloga, zmodyfikowany
Składniki:
* 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki (dałam 30%)
* 5 jaj
* szczypta sody oczyszczonej
* 15 łyżek cukru
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1 melon, obrany, pokrojone a następnie zmiksowane (u mnie żółty melon)
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
* W dużej misce ubij śmietanę. Odstaw do lodówki.
* W drugiej misce ubij białka ze szczyptą sody. Odstaw do lodówki.
* W trzeciej misce utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym.
* Wyjmij miski z lodówki. Do miski ze śmietaną wmieszaj delikatnie białka, następnie żółtka z cukrem i na końcu puree z mango oraz imbir. Wymieszaj wszystko dokładnie ale delikatnie, żeby lody nie straciły puszystości.
* Wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
Smacznego!
Ja moje lody podałam z gorącym syropem truskawkowym

Orzeźwiające i soczyste a jednocześnie puszyste i śmietankowe.
Lody o smaku mango z imbirem
przepis na podstawowe lody z tego bloga, zmodyfikowany

Składniki:
* 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki (dałam 30%)
* 5 jaj
* szczypta sody oczyszczonej
* 15 łyżek cukru
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1 melon, obrany, pokrojone a następnie zmiksowane (u mnie żółty melon)
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
* W dużej misce ubij śmietanę. Odstaw do lodówki.
* W drugiej misce ubij białka ze szczyptą sody. Odstaw do lodówki.
* W trzeciej misce utrzyj żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym.
* Wyjmij miski z lodówki. Do miski ze śmietaną wmieszaj delikatnie białka, następnie żółtka z cukrem i na końcu puree z mango oraz imbir. Wymieszaj wszystko dokładnie ale delikatnie, żeby lody nie straciły puszystości.
* Wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
Smacznego!
Ja moje lody podałam z gorącym syropem truskawkowym
