- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
Wlasciwie nigdy mnie ta proporcja nie zawiodla. Lody mieszam w maszynie i robiac srednio co tydzien przez okragly rok jeszcze nigdy mi nei zamarzly tak, aby byl klopot ze zrobieniem kulki.
Proporcja podstawowa:
1/2 litra mleka (robie zawsze z powyzej 3%)
1 szk cukru
200-250 ml smietanki 30-36%
Mleko pogrzac (przegotowac) wraz z cukrem. Ostudzic. Smietane ubic, ale niekoniecznie, polaczyc z mlekiem. Schlodzic w lodowce. Wymieszac w maszynie. Domrozic.
Oczywiscie mozna dodawac inne skladniki smakowe.
Proporcja podstawowa:
1/2 litra mleka (robie zawsze z powyzej 3%)
1 szk cukru
200-250 ml smietanki 30-36%
Mleko pogrzac (przegotowac) wraz z cukrem. Ostudzic. Smietane ubic, ale niekoniecznie, polaczyc z mlekiem. Schlodzic w lodowce. Wymieszac w maszynie. Domrozic.
Oczywiscie mozna dodawac inne skladniki smakowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator: