- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
300ml mleka
duza szczypte szafranu
4 zoltka
150g mialkiego cukru
4 lyzki miodu (z kwiatu pomaranczy polecam!)
4 lyzki Southern Comfort
250ml mascarpone
100g kandyzowanego imbiru, grubo pokrojonego
Do rondelka wlewam mleko i dodaje zdzbla szafranu. Zagotowuje i odstawiam na 30 min.
Zoltka lacze z cukrem i ubijam az stana sie lekkie i kremowe. Znow zagotowuje mleko i wlewam gorace do zoltek, caly czas mieszajac. Przelewam calosc do rondelka i podgrzewam na malym ogniu, mieszajac ciagle i uwazajac, aby masy nie przegrzac. Gdy jest juz gesta dodaje miod i alkohol. Studze calkowicie, dodaje mascarpone, ubijam.
Mase wlewam do maszyny do lodow, a gdy dobrze sie zmrozi dodaje pokrojony imbir i nadal "krece"...jeszcze chwle, przekladam do pojemnika, mroze.
duza szczypte szafranu
4 zoltka
150g mialkiego cukru
4 lyzki miodu (z kwiatu pomaranczy polecam!)
4 lyzki Southern Comfort
250ml mascarpone
100g kandyzowanego imbiru, grubo pokrojonego
Do rondelka wlewam mleko i dodaje zdzbla szafranu. Zagotowuje i odstawiam na 30 min.
Zoltka lacze z cukrem i ubijam az stana sie lekkie i kremowe. Znow zagotowuje mleko i wlewam gorace do zoltek, caly czas mieszajac. Przelewam calosc do rondelka i podgrzewam na malym ogniu, mieszajac ciagle i uwazajac, aby masy nie przegrzac. Gdy jest juz gesta dodaje miod i alkohol. Studze calkowicie, dodaje mascarpone, ubijam.
Mase wlewam do maszyny do lodow, a gdy dobrze sie zmrozi dodaje pokrojony imbir i nadal "krece"...jeszcze chwle, przekladam do pojemnika, mroze.
Ostatnią edycję dokonał moderator: