Lody z LCB- dla Małgosimi

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
1. Czekoladowe wg. Czekolady LCB- 4- 6 porcji
500 ml mleka
1/2 laski wanilii rozszczepionej na pół
100 g posiekanej ciemnej czekolady
4 żółtka
100 g miałkiego cukru
Na małym ogniu podgrzewać, niemal do zagotowania, mleko, wanilię i czekoladę. Zdjąć z ognia. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Wlać do masy żółtkowej jedną trzecią gorącego mleka, zamieszać i całość dodać do pozostałego mleka. Podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje [test Morza Martwego]. Nie dopuścić do wrzenia masy. Szybko ochłodzić masę, wstawiając ją do miski wypełnionej kostkami lodu. Masę przetrzeć przez sito. Wlać masę do maszynki i kręcić przez 15 min.

2. Waniliowe wg. Deserów LCB- 4 porcje
5 żółtek
100 g miałkiego cukru
375 ml mleka
1 przecięta wzdłuż laska wanilii
125 ml gęstej śmietany
Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Mleko zagotować z wanilią. Stopniowo roztrzepywać wrzące mleko z masą jajeczną. Przełożyć całość do czystego rondla i gotować na małym ogniu ok. 3- 5 min do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia masy. Przetrzeć masę przez sito i schłodzić, wstawiając naczynie z masą do miski wypełnionej kostkami lodu. Wychłodzoną masę wymieszać ze śmietaną. Całość przełożyć do maszynki i kręcić ok. 10- 20 min, aż masa zesztywnieje. Zamrażać w szczelnym pojemniku ze stali nierdzewnej ok. 3- 4 godz. lub przez całą noc. Masę zmiksować, aż będzie gęsta i kremowa (ok. 1-2 min.). Mrozić 3 godz. Czynność miksowania i mrożenia powtórzyć dwukrotnie, a następnie mrozić całą noc.

3. Jagodowo- maślankowe wg Lata LCB- 4 porcje
350 g jagód
125 g miałkiego cukru
125 ml wody
250 ml maślanki
sok z 1 cytryny, do smaku
1 białko
Jagody, cukier i wodę ucierać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Masę zagotować, zestawić z ognia. Ostudzić, przetrzeć przez sito. Utrzeć masę z maślanka i sokiem cytrynowym. Białko lekko ubić widelcem do powstania piany, dodać do masy i ubić. Masę przełożyć do maszynki i ubijać do zamrożenia i uzyskania gładkiej masy. Podawać natychmiast.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Ciekawe od których zacznie ;)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Sini!!!! :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi: :bussi:
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
CYTATCałość przełożyć do maszynki i kręcić ok. 10- 20 min, aż masa zesztywnieje. Zamrażać w szczelnym pojemniku ze stali nierdzewnej ok. 3- 4 godz. lub przez całą noc. Masę zmiksować, aż będzie gęsta i kremowa (ok. 1-2 min.). Mrozić 3 godz. Czynność miksowania i mrożenia powtórzyć dwukrotnie, a nastepnie mrozić całą noc.
rozumiem, ze mam miksowac zmrozone... Czyli jak ? :roll: Musi sie zaczac rozmrazac, aby miksowac... Miksowac nozykiem ?