Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody z LCB- dla Małgosimi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sinistra" data-source="post: 294942" data-attributes="member: 344"><p><strong>1. Czekoladowe</strong> wg. Czekolady LCB- 4- 6 porcji</p><p>500 ml mleka</p><p>1/2 laski wanilii rozszczepionej na pół</p><p>100 g posiekanej ciemnej czekolady</p><p>4 żółtka</p><p>100 g miałkiego cukru</p><p>Na małym ogniu podgrzewać, niemal do zagotowania, mleko, wanilię i czekoladę. Zdjąć z ognia. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Wlać do masy żółtkowej jedną trzecią gorącego mleka, zamieszać i całość dodać do pozostałego mleka. Podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje [test Morza Martwego]. Nie dopuścić do wrzenia masy. Szybko ochłodzić masę, wstawiając ją do miski wypełnionej kostkami lodu. Masę przetrzeć przez sito. Wlać masę do maszynki i kręcić przez 15 min.</p><p></p><p><strong>2. Waniliowe</strong> wg. Deserów LCB- 4 porcje</p><p>5 żółtek</p><p>100 g miałkiego cukru</p><p>375 ml mleka</p><p>1 przecięta wzdłuż laska wanilii</p><p>125 ml gęstej śmietany</p><p>Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Mleko zagotować z wanilią. Stopniowo roztrzepywać wrzące mleko z masą jajeczną. Przełożyć całość do czystego rondla i gotować na małym ogniu ok. 3- 5 min do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia masy. Przetrzeć masę przez sito i schłodzić, wstawiając naczynie z masą do miski wypełnionej kostkami lodu. Wychłodzoną masę wymieszać ze śmietaną. Całość przełożyć do maszynki i kręcić ok. 10- 20 min, aż masa zesztywnieje. Zamrażać w szczelnym pojemniku ze stali nierdzewnej ok. 3- 4 godz. lub przez całą noc. Masę zmiksować, aż będzie gęsta i kremowa (ok. 1-2 min.). Mrozić 3 godz. Czynność miksowania i mrożenia powtórzyć dwukrotnie, a następnie mrozić całą noc.</p><p></p><p><strong>3. Jagodowo- maślankowe</strong> wg Lata LCB- 4 porcje</p><p>350 g jagód</p><p>125 g miałkiego cukru</p><p>125 ml wody</p><p>250 ml maślanki</p><p>sok z 1 cytryny, do smaku</p><p>1 białko</p><p>Jagody, cukier i wodę ucierać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Masę zagotować, zestawić z ognia. Ostudzić, przetrzeć przez sito. Utrzeć masę z maślanka i sokiem cytrynowym. Białko lekko ubić widelcem do powstania piany, dodać do masy i ubić. Masę przełożyć do maszynki i ubijać do zamrożenia i uzyskania gładkiej masy. Podawać natychmiast.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sinistra, post: 294942, member: 344"] [B]1. Czekoladowe[/B] wg. Czekolady LCB- 4- 6 porcji 500 ml mleka 1/2 laski wanilii rozszczepionej na pół 100 g posiekanej ciemnej czekolady 4 żółtka 100 g miałkiego cukru Na małym ogniu podgrzewać, niemal do zagotowania, mleko, wanilię i czekoladę. Zdjąć z ognia. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Wlać do masy żółtkowej jedną trzecią gorącego mleka, zamieszać i całość dodać do pozostałego mleka. Podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje [test Morza Martwego]. Nie dopuścić do wrzenia masy. Szybko ochłodzić masę, wstawiając ją do miski wypełnionej kostkami lodu. Masę przetrzeć przez sito. Wlać masę do maszynki i kręcić przez 15 min. [B]2. Waniliowe[/B] wg. Deserów LCB- 4 porcje 5 żółtek 100 g miałkiego cukru 375 ml mleka 1 przecięta wzdłuż laska wanilii 125 ml gęstej śmietany Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Mleko zagotować z wanilią. Stopniowo roztrzepywać wrzące mleko z masą jajeczną. Przełożyć całość do czystego rondla i gotować na małym ogniu ok. 3- 5 min do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia masy. Przetrzeć masę przez sito i schłodzić, wstawiając naczynie z masą do miski wypełnionej kostkami lodu. Wychłodzoną masę wymieszać ze śmietaną. Całość przełożyć do maszynki i kręcić ok. 10- 20 min, aż masa zesztywnieje. Zamrażać w szczelnym pojemniku ze stali nierdzewnej ok. 3- 4 godz. lub przez całą noc. Masę zmiksować, aż będzie gęsta i kremowa (ok. 1-2 min.). Mrozić 3 godz. Czynność miksowania i mrożenia powtórzyć dwukrotnie, a następnie mrozić całą noc. [B]3. Jagodowo- maślankowe[/B] wg Lata LCB- 4 porcje 350 g jagód 125 g miałkiego cukru 125 ml wody 250 ml maślanki sok z 1 cytryny, do smaku 1 białko Jagody, cukier i wodę ucierać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Masę zagotować, zestawić z ognia. Ostudzić, przetrzeć przez sito. Utrzeć masę z maślanka i sokiem cytrynowym. Białko lekko ubić widelcem do powstania piany, dodać do masy i ubić. Masę przełożyć do maszynki i ubijać do zamrożenia i uzyskania gładkiej masy. Podawać natychmiast. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody z LCB- dla Małgosimi
Top
Bottom