- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Jak napisałam, tak zrobiłam - skarmelizowałam na patelni brązowy cukier (w ilości na oko, może z 1/2 - 1/3 szklanki?), dodałam do niego śmietankę (200 ml) i w powstałym sosie udusiłam pokrojone banany (w ilości 5 małych sztuk, w tym dwóch bardzo dojrzałych). Masę zmiksowałam i ostudziłam w lodówce. Po ostudzeniu miała brązowy kolor i konsystencję gęstej marmolady. Było jej około 500 ml. Potem dodałam do niej kartonik (200 ml) mleka waniliowego, 200 ml śmietanki 30% i do smaku mleka skondensowanego karmelowego (około 1/4 -1/5 tubki). Masa była bardzo smaczna, aczkolwiek mało wyrazista w smaku, więc w ostatniej chwili dorzuciłam do niej 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy. I to było to! Lody wyszły rewelacyjne, z wyraźnym smakiem bananów i karmelu oraz delikatną nutką kawową, a do tego ładnie i szybko mi się zamroziły. Polecam!

Ostatnią edycję dokonał moderator: