Lokum

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anuc @ 5 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771419Różane? W życiu bym cię o to nie podejrzewała...
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bo ja się po prostu świetnie kamufluję
zahnlos.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Ja robie tak:
400 ml oleju,
200 ml mleka
1 jajko
około 1 kg mąki,
proszek do pieczenia-torebka,
cukier puder i cukier waniliowy,

lokum do nadzienia

Zagniatamy ciasto z wszystkich skłądników (poza cukrem waniliowym i cukrem pudrem). Dzielimy je na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrajamy kwadraty o bokach około 6 cm i w każdy z nich zawijamy kawałek łokum, zaczynając od rogu po przekątnej kwadratu tak aby powstał rogalik. Łokumki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnio nagrzanym piekarniku aż się zarumienią (około 20 minut). Jeszcze ciepłe obtaczamy obficie w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Ja zazwyczaj mam kupny bułgarski lokum i potrzebuje na te ciasteczka niecale 2 opakowania - ale opakowania wcal enie sa duze niestetu nie pamietam ile to gram.

Są też inne przepisy ale ja sie przyzwyczaiłam do tego
icon_smile.gif


 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Robiłam wczoraj (baaardzo późnym już
icon_wink.gif
) wieczorem zdjęcia, wstawię dziś.
Pytanie: po kilku chwilach cukier, w którym je obtaczam roztapia się, wizualnie zanika, robią się mokre. Czy to tak ma być?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
S4022377.JPG
 

Załączniki

  • S4022377.JPG
    S4022377.JPG
    25.7 KB · Wyświetleń: 2

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dobrze smakuje
icon_smile.gif
moje smakują różano, jak takie twardsze galaretki.
 

psychem

Member
Sie 5, 2008
19
0
0
Ile wlewa się do tego wody różanej... trzeba odliczyć ją od 1L wody?
icon_smile.gif

Zrobiłam te galaretki lecz wyszły mi koloru "pomarańczowego" - przyczyną tutaj syrop... im dłużej się gotuje,t ym ciemniejszy. Co zrobić aby masa galaretkowa pozostała bezbarwna, by nadawała siędo barwienia?
Jaką konsytencję powinien mieć ten syrop?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak ktoś lubi a nie chce mu się robić, albo nie jadł i chce spróbować to można kupić lokum w Tesco - wczoraj kupiłam, spróbowałam - mega zasładzacz
icon_lol.gif


Turkish Delight jest napisane na opakowaniu. Około 5 zł za 125g
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
chyba za krótko gotowałam, bo nie do końca gumiaste wyszło, ale smaczne
 

Załączniki

  • Zdj_cia_0010.jpg
    Zdj_cia_0010.jpg
    38.6 KB · Wyświetleń: 0

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
przywiozłam z Bułgarii ale nie ma brania, różane jest (łakoma jestem bardzo ale... jakieś dziwne to jest)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
na Waszych zdjęciach wygląda na dość zwarte, ja wczoraj ugotowałam, a dzisiaj po nocy w lodówce to jest jak gęsty kisiel po prostu, na pewno nie da się pokroić-co mogłam zrobić źle, za krótko gotowałam ( 45 minut) czy co?
W piątek mam spotkanie z przyjaciółmi pod hasłem "kuchnia bałkańska" i chciałam zabrać ze sobą, ale chyba guzik z tego będzie. Może mi ktoś coś doradzić?
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Beatko, a moze skrobii za malo? Nie mozesz ugotowac z pol porcji z wieksza iloscia? Tak powiedzmy 20-25% wiecej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Robiłam tak jak w przepisie, więc nie wiem czy to za mało było. Rano wzięlam to jeszcze raz do gara, pogotowałam jeszcze z pół godziny i teraz jakby troszkę lepsze, ale i tak nie jestem zadowolona. Może jeszcze kiedyś spróbuję, ale teraz już sobie raczej daruję.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy