Łopatka peklowana

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Łopatka peklowana

To taka pieczeń z wiekszą ilością sosu

1 kg zapeklowanej łopatki
100 g cebuli
2 łyżki octu
30 g smalcu
5 ziarenek jałowca
2 listki laurowe
3 wieksze pomidory
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 l rosołu
1 łyżka maki ziemniaczanej

1. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki z pomidorów a miąsz kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy (ok.5 minut).Dodajemy przyprawy,ocet,wino i rosół. Wszystko krótko gotujemy.
3. Do brytwanny kładziemy mięso, zalewamy je przygotowaną zalewą. Kładziemy do piekarnika przykrywamy pokrywką i pieczemy 80-90 minut w temp 210 stopni. Przez ostatnie 15 minut zabieramy chochelką nadmiar płynu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zabieramy pokrywkę.
4. Odzyskany płyn miksujemy, podgrzewamy z łyżką mąki ziemniaczane. Powstały sos można w miarę potrzeby posolić i popieprzyć.
Lopatka_duszona_peklowana_aaa.jpg
5.Podajemy z kluskami i kiszoną kapustą


 

Załączniki

  • Lopatka_duszona_peklowana_aaa.jpg
    Lopatka_duszona_peklowana_aaa.jpg
    204.8 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy