- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Łopatka peklowana
To taka pieczeń z wiekszą ilością sosu
1 kg zapeklowanej łopatki
100 g cebuli
2 łyżki octu
30 g smalcu
5 ziarenek jałowca
2 listki laurowe
3 wieksze pomidory
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 l rosołu
1 łyżka maki ziemniaczanej
1. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki z pomidorów a miąsz kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy (ok.5 minut).Dodajemy przyprawy,ocet,wino i rosół. Wszystko krótko gotujemy.
3. Do brytwanny kładziemy mięso, zalewamy je przygotowaną zalewą. Kładziemy do piekarnika przykrywamy pokrywką i pieczemy 80-90 minut w temp 210 stopni. Przez ostatnie 15 minut zabieramy chochelką nadmiar płynu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zabieramy pokrywkę.
4. Odzyskany płyn miksujemy, podgrzewamy z łyżką mąki ziemniaczane. Powstały sos można w miarę potrzeby posolić i popieprzyć.
5.Podajemy z kluskami i kiszoną kapustą
To taka pieczeń z wiekszą ilością sosu
1 kg zapeklowanej łopatki
100 g cebuli
2 łyżki octu
30 g smalcu
5 ziarenek jałowca
2 listki laurowe
3 wieksze pomidory
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 l rosołu
1 łyżka maki ziemniaczanej
1. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki z pomidorów a miąsz kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy (ok.5 minut).Dodajemy przyprawy,ocet,wino i rosół. Wszystko krótko gotujemy.
3. Do brytwanny kładziemy mięso, zalewamy je przygotowaną zalewą. Kładziemy do piekarnika przykrywamy pokrywką i pieczemy 80-90 minut w temp 210 stopni. Przez ostatnie 15 minut zabieramy chochelką nadmiar płynu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zabieramy pokrywkę.
4. Odzyskany płyn miksujemy, podgrzewamy z łyżką mąki ziemniaczane. Powstały sos można w miarę potrzeby posolić i popieprzyć.

5.Podajemy z kluskami i kiszoną kapustą