- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Łosoś grillowany
Dzwonka lub kawałki filetów łososia opłukujemy pod wodą i marynujemy co najmniej 30 min z każdej strony, obtoczywszy go dokładnie w marynacie.
Marynata:
6 łyżek oleju
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
Proporcje marynaty są orientacyjne ( ta starcza dla 2-3 osób, w zależności od ilości łososia, zwiększamy ilość. )
Rybę grillujemy do zrumienienia. Ja z braku możliwości robię to na patelni grillowej, sprawdza się znakomicie.
Podajemy z frytkami, pieczonymi kartofelkami lub bagietką
Jest to szybkie i pyszne danie, jedno z naszych ulubionych.
(co do szybkości - nic nie stoi na przeszkodzie, by zamarynować łososia rano, a po przyjściu z pracy - siup! go na patelnię i mamy luksusowy obiadek
)

Dzwonka lub kawałki filetów łososia opłukujemy pod wodą i marynujemy co najmniej 30 min z każdej strony, obtoczywszy go dokładnie w marynacie.
Marynata:
6 łyżek oleju
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
Proporcje marynaty są orientacyjne ( ta starcza dla 2-3 osób, w zależności od ilości łososia, zwiększamy ilość. )
Rybę grillujemy do zrumienienia. Ja z braku możliwości robię to na patelni grillowej, sprawdza się znakomicie.
Podajemy z frytkami, pieczonymi kartofelkami lub bagietką
Jest to szybkie i pyszne danie, jedno z naszych ulubionych.
(co do szybkości - nic nie stoi na przeszkodzie, by zamarynować łososia rano, a po przyjściu z pracy - siup! go na patelnię i mamy luksusowy obiadek

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: