- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Łosoś małosolny
0,5 kg filetu łososia
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżka startej skórki cytrynowej
Sól wymieszaj z cukrem i skórką z cytryny, połowę mieszanki wsyp do płaskiej miski, połóż na nią
filet z łososia, skrop wódką i wsyp pozostałą mieszankę. Naczynie przykryj folią spożywczą
plastykową i wstaw do lodówki na 16-18 godzin, 2 razy odwróć. Po upływie tego czasu, spłucz sól
z ryby pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przy podaniu można przyprawić persyladą
lub siekanym koperkiem.

0,5 kg filetu łososia
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżka startej skórki cytrynowej
Sól wymieszaj z cukrem i skórką z cytryny, połowę mieszanki wsyp do płaskiej miski, połóż na nią
filet z łososia, skrop wódką i wsyp pozostałą mieszankę. Naczynie przykryj folią spożywczą
plastykową i wstaw do lodówki na 16-18 godzin, 2 razy odwróć. Po upływie tego czasu, spłucz sól
z ryby pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przy podaniu można przyprawić persyladą
lub siekanym koperkiem.
