Jestem w fazie szukania dobrych przepisow na ogrodowe przyjecia i cos takiego mi wpadlo w rece. Ten losos wchodzi na stale do mojego menu przyjeciowego.
3 lyzki sosu sojowego
2 lyzki hoisin sosu
2 lyzeczki octu ryzowego
1 zabek czosnku zmiazdzony
1 filet z lososia ( ok 1/2 kg)
1 szczypior posiekany
sezam na patelce prazony ( opcjonalnie)
A wiec, pierwsze cztery skladniki mieszamy, lososia kroimy na kawalki ( tak aby mozna bylo je na patyki szaszlykowe nabic- ja robilam ok 5-7 cm dlugie i moze z 3 cm szerokie ). Lososia pozostawiamy w marynacie przez 15 minut od czasu do czasu mieszajac tak aby sos pokrywal cala rybe. Lososia nabijamy na szaszlyki, smarujemy go jeszcze raz marynata i na grila. Pieczemy 4 minuty z kazdej strony , podajemy z sezamem i posiekanym szczypiorem.
Uwaga: ten przepis originalnie byl robiony w piekarniku ale z braku piekarnika w tym momencie ja zrobilam go na grilu i wyszedl cudownie
Smacznego
Przepis pochodzi z epicurious
3 lyzki sosu sojowego
2 lyzki hoisin sosu
2 lyzeczki octu ryzowego
1 zabek czosnku zmiazdzony
1 filet z lososia ( ok 1/2 kg)
1 szczypior posiekany
sezam na patelce prazony ( opcjonalnie)
A wiec, pierwsze cztery skladniki mieszamy, lososia kroimy na kawalki ( tak aby mozna bylo je na patyki szaszlykowe nabic- ja robilam ok 5-7 cm dlugie i moze z 3 cm szerokie ). Lososia pozostawiamy w marynacie przez 15 minut od czasu do czasu mieszajac tak aby sos pokrywal cala rybe. Lososia nabijamy na szaszlyki, smarujemy go jeszcze raz marynata i na grila. Pieczemy 4 minuty z kazdej strony , podajemy z sezamem i posiekanym szczypiorem.
Uwaga: ten przepis originalnie byl robiony w piekarniku ale z braku piekarnika w tym momencie ja zrobilam go na grilu i wyszedl cudownie

Smacznego
Przepis pochodzi z epicurious
Ostatnią edycję dokonał moderator: