- Lis 28, 2005
- 33,934
- 6,344
- 113
Łosoś w sosie szczawiowym
Tradycyjne połączenie w kuchni francuskiej. Kwaśny smak sosu równoważy tłustość ryby.
Źródło przepisu - Wyśmienita kuchnia francuska Carole Clements, Elizabeth Wolf - Cohen
2 porcje
Składniki:
2 steki z łososia ok. 250 g każdy (u mnie filety ze skórą)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 szalotki drobno posiekane
3 łyżki śmietany kremówki
100 g świeżych liści szczawiu, umytych i osuszonych ( u mnie dziś 2 łyżki musu szczawiowego*)
sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia posolić i oprószyć pieprzem. Ja zawsze wcześniej skrapiam jeszcze obficie sokiem z cytryny.
Posmarować oliwą patelnię.
W małym rondelku roztopić masło, zeszklić szalotki, często mieszając.
Dodać śmietanę i szczaw i smażyć, aż liście całkiem zwiędną, cały czas mieszając.
Rozgrzać patelnię, smażyć steki ok.5 minut, raz przewracając.
Podawać z sosem szczawiowym.
*Ja przygotowywałam dziś szczaw do zamrożenia, więc poddusiłam go na odrobinie masła i zmiksowałam. Większość poszła do zamrażarki, a odłożone dwie czubate łyżki do sosu, dzięki czemu stał się gładki i jednolicie zielony, ale robiłam też zgodnie z przepisem, drobno siekając szczaw przed dodaniem do śmietany. Sos lekko przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Tradycyjne połączenie w kuchni francuskiej. Kwaśny smak sosu równoważy tłustość ryby.
Źródło przepisu - Wyśmienita kuchnia francuska Carole Clements, Elizabeth Wolf - Cohen
2 porcje
Składniki:
2 steki z łososia ok. 250 g każdy (u mnie filety ze skórą)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 szalotki drobno posiekane
3 łyżki śmietany kremówki
100 g świeżych liści szczawiu, umytych i osuszonych ( u mnie dziś 2 łyżki musu szczawiowego*)
sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia posolić i oprószyć pieprzem. Ja zawsze wcześniej skrapiam jeszcze obficie sokiem z cytryny.
Posmarować oliwą patelnię.
W małym rondelku roztopić masło, zeszklić szalotki, często mieszając.
Dodać śmietanę i szczaw i smażyć, aż liście całkiem zwiędną, cały czas mieszając.
Rozgrzać patelnię, smażyć steki ok.5 minut, raz przewracając.
Podawać z sosem szczawiowym.
*Ja przygotowywałam dziś szczaw do zamrożenia, więc poddusiłam go na odrobinie masła i zmiksowałam. Większość poszła do zamrażarki, a odłożone dwie czubate łyżki do sosu, dzięki czemu stał się gładki i jednolicie zielony, ale robiłam też zgodnie z przepisem, drobno siekając szczaw przed dodaniem do śmietany. Sos lekko przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: