- Wrz 25, 2007
- 24
- 0
- 0
przegladajac styczniowy numer magazynu "Kuchnia" trafilam na ciekawy przepis - "pikantny losos z arbuzowa salsa".
polaczenie ryby i arbuza? nieeee, to nie moze smakowac dobrze. jak zwykle ciekawosc wziela gore i... chwala jej za to, bo potrawa jest pysznaaaaa
))
przepis troche zmodyfikowalam. zamiast ziaren czarnego sezamu dodalam platki migdalowe. zmienialm tez skladniki marynaty.
przygotowalam tylko mala miseczke salsy. zeby sie nie zmarnowala
no coz, musialam dorobic, bo sam losos nie smakowal juz tak dobrze
losos
arbuz
oliwa
salsa:
1 czerwona cebula
2 lyzki czerwonego wina
2 lyzki czerwonego octu winnego
1 lyzka brazowego cukru
1/4 malego arbuza
3 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki platkow migdalowych
marynata:
kkilka lyzek wina
1 lyzka curry
1 lyzka papryki w proszku
1 lyzeczka ostrej papryki
1 lyzeczka mielonego pieprzu
cebule drobno siekamy, zalewamy winem i octem, posypujemy cukrem, odstawiamy na pol godz.
mieszamy ze soba wszystkie skladniki marynaty. wkladamy do niej lososia na pol godz.
arbuza drobno kroimy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, migdalami i odcisnieta cebula.
na grillowej patelni smazymy lososia polewajac go pozostala marynata.
rybe podajemy goraca, z arbuzowo-migdalowa salsa.
polaczenie ryby i arbuza? nieeee, to nie moze smakowac dobrze. jak zwykle ciekawosc wziela gore i... chwala jej za to, bo potrawa jest pysznaaaaa

przepis troche zmodyfikowalam. zamiast ziaren czarnego sezamu dodalam platki migdalowe. zmienialm tez skladniki marynaty.
przygotowalam tylko mala miseczke salsy. zeby sie nie zmarnowala



losos
arbuz
oliwa
salsa:
1 czerwona cebula
2 lyzki czerwonego wina
2 lyzki czerwonego octu winnego
1 lyzka brazowego cukru
1/4 malego arbuza
3 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki platkow migdalowych
marynata:
kkilka lyzek wina
1 lyzka curry
1 lyzka papryki w proszku
1 lyzeczka ostrej papryki
1 lyzeczka mielonego pieprzu
cebule drobno siekamy, zalewamy winem i octem, posypujemy cukrem, odstawiamy na pol godz.
mieszamy ze soba wszystkie skladniki marynaty. wkladamy do niej lososia na pol godz.
arbuza drobno kroimy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, migdalami i odcisnieta cebula.
na grillowej patelni smazymy lososia polewajac go pozostala marynata.
rybe podajemy goraca, z arbuzowo-migdalowa salsa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: