- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Rzuciłam okiem tu i ówdzie i nie widzę przepisu na loukoumades, więc wpisuję. Może ktoś jeszcze dzisiaj skusi się, żeby upiec w ramach Tłustego Czwartku.
Loukoumades to popularne w Grecji kulki z ciasta drożdżowego, smażone jak pączki, maczane w syropie z dodatkiem miodu i oprószone cynamonem. W Grecji są popularnym zimowym deserem, a turyści moga kupić je także w sezonie, w małych knajpkach, do których wchodzi się prosto z deptaków. Loukoumades serwowane są na ciepło i takie są zdecydowanie najlepsze.
Składniki:
300g mąki
15g drożdży
niepełna szkl. wody
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
500 ml oleju do smażenia
30g wody z kwiatu pomarańczy (można zamienić na wodę lub wodę z cukrem)
3 łyżki jasnego miodu
cynamon
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanej wodzie. Zmieszać razem, dodac olej i wyrabiać kilka minut w miarę możliwości - ciasto będzie luźne i lepkie. Odstawić na 40 - 60 minut do podwojenia objętości.
Rozgrzać olej w wysokim naczyniu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać podczas smażenia. Natłuszczonymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki, przeciskając kawałek ciasta między kciukiem i wskazującym palcem, ukręcić kulkę i wrzucać na gorący tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, nakładać natłuszczoną łyżką i ewentualnie pomagać sobie drugą łyżką, zgarniając ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do zezłocenia.
W małym rondelku rozgrzać wodę z kwiatu pomarańczy, dodając miód. Można użyć lekkiego syropu cukrowego, choć nie będzie on tak aromatyczny.
Pączki po wyjęciu kłaść na krótko do odsączenia na kawałku chlonnego papieru, następnie maczać w ciepłym syropie, zanurzając na minutę lub dwie.
Podawać oprószone cynamonem.
Dodatkowe uwagi:
Loukoumades powinny być chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Dla uzyskania takiego efektu najlepsze jest luźne ciasto, jednak im luźniejsze, tym więcej chłonie oleju. Można postąpić jak z pączkami i dodać łyżkę spirytusu lub rumu, lub też przygotować ciasto odrobinę gęściejsze.
Loukoumades to popularne w Grecji kulki z ciasta drożdżowego, smażone jak pączki, maczane w syropie z dodatkiem miodu i oprószone cynamonem. W Grecji są popularnym zimowym deserem, a turyści moga kupić je także w sezonie, w małych knajpkach, do których wchodzi się prosto z deptaków. Loukoumades serwowane są na ciepło i takie są zdecydowanie najlepsze.

Składniki:
300g mąki
15g drożdży
niepełna szkl. wody
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
500 ml oleju do smażenia
30g wody z kwiatu pomarańczy (można zamienić na wodę lub wodę z cukrem)
3 łyżki jasnego miodu
cynamon
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanej wodzie. Zmieszać razem, dodac olej i wyrabiać kilka minut w miarę możliwości - ciasto będzie luźne i lepkie. Odstawić na 40 - 60 minut do podwojenia objętości.
Rozgrzać olej w wysokim naczyniu, tak aby pączki mogły swobodnie pływać podczas smażenia. Natłuszczonymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki, przeciskając kawałek ciasta między kciukiem i wskazującym palcem, ukręcić kulkę i wrzucać na gorący tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, nakładać natłuszczoną łyżką i ewentualnie pomagać sobie drugą łyżką, zgarniając ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do zezłocenia.
W małym rondelku rozgrzać wodę z kwiatu pomarańczy, dodając miód. Można użyć lekkiego syropu cukrowego, choć nie będzie on tak aromatyczny.
Pączki po wyjęciu kłaść na krótko do odsączenia na kawałku chlonnego papieru, następnie maczać w ciepłym syropie, zanurzając na minutę lub dwie.
Podawać oprószone cynamonem.
Dodatkowe uwagi:
Loukoumades powinny być chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Dla uzyskania takiego efektu najlepsze jest luźne ciasto, jednak im luźniejsze, tym więcej chłonie oleju. Można postąpić jak z pączkami i dodać łyżkę spirytusu lub rumu, lub też przygotować ciasto odrobinę gęściejsze.
Ostatnią edycję dokonał moderator: