Lukier różany

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Margot - co tam kształt - najważniejsze, że były pyszne!
icon_smile.gif

A jak robiłaś lukier różany?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziś zrobiłam drugi raz ale już z połowy porcji, tylko dla rodziców robiłam, wszystkie nadziewałam od razu i są śliczne
fiesgrins.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
CYTATA jak robiłaś lukier różany?
te płatki rózy ucierane z cukrem(ja kupiłam ,bo przegapiłam cza kiedy się je robi w tym roku będę czujna) tak 1 łyżeczkę ,cukier puder i dolałam mleka ,aż powstało dość gęste ,łyżeczką polewałam po ,,ufoludkach",były gorące to zastygał lukier natychmiast

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Margot @ 15 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=450016te płatki rózy ucierane z cukrem(ja kupiłam ,bo przegapiłam cza kiedy się je robi w tym roku będę czujna) tak 1 łyżeczkę ,cukier puder i dolałam mleka ,aż powstało dość gęste ,łyżeczką polewałam po ,,ufoludkach",były gorące to zastygał lukier natychmiast
Dzięki Margot - też spróbuję taki zrobić.
icon_smile.gif
Uwielbiam zapach róży cukrowej.
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A co z tą różą? bo tato mi dziś przyniósł same płatki róż, mielone czy krojone i słodkie koszmarnie, nie dawałam ich do pączków bo były obrzydliwe i dałam różaną marmoladę ze sklepu która jest pycha
lecker.gif

Da się jeszcze coś zrobić z płatków jakoś je uratować, może do jakiegoś ciasta wykorzystać, możę cytryny dodać?

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Kasha, za radą mojego kuzyna, który sie zna zawodowo: do badziewnej marmolady dodajesz troch epłatków róz i udajesz,ze masz pączki z różą, tak robią w cukierniach,sama róza za dorga,a smak ma tak wyrazisty,ze po dodaniu do czegokolwiek zmienia smak na różany.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Tato dostał słoik tej róży jako rarytas od znajomego z terenów ekologicznych, tfu
icon_rolleyes.gif

to nie jest zmiksowane tylko takie maleńkie kawalątki
icon_rolleyes.gif

Kojko dziękuję
bussi.gif
zmiksuję to z marmoladą i wtedy będzie może zjadliwe
lecker.gif

A lukier jak się z tego robi skoro to są jakby farfocle w gęstym syropie z cukru?
cry_1.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kasha - mam słoiczek takich samych.
icon_wink.gif
Dostałam w prezencie.
Nie mam pojęcia co z nimi zrobić bo ja za różą nie przepadam, jako kwiat pięknie pachnie - ale żeby to jeść - to nie dla mnie
icon_neutral.gif

Może by faktycznie po odrobinie do lukru dodawać
gruebel_2.gif
może inaczej smakuje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy