- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0
Na zdjeciu to te po lewej stronie.
Polecam ogladac filmik w trakcie czytania przepisu

Przepis z : http://www.youtube.com/watch?v=WqBTGCHiwhE
Ciasto:
3 szklanki drobnej kaszy manny
½ szkl maki
226g masla lub tluszczu ghee (temp. pokojowa)
Szczypta soli
Wymieszaj kasze manne z maka i maslem. Formuj ciasto dopoki maka nie zaabsorbuje calego masla. Trzyj przez 5 min. Przykryj i daj ciastu odpoczac przez co najmniej 6 godz.. Jesli w kuchni jest za cieplo, wloz do lodowki.
Przygotowanie ciasta:
½ lyzeczki suchych drozdzy
¾ szkl.cieplej wody
½ lyzeczki cukru
Posyp wode suchymi drozdzami, dodaj cukier, odstaw na 5 min.
Do ciasta dodaj :
2 lyzki mleka w proszku,
2 lyzeczki mahleb ,
1/2 lyzeczki zmielonej mystic (mestika)
(Co to mestika i jak to mielic à zobacz Arabic Ice Cream video)
Stopniowo dodawaj mieszanine drozdzy i wody i mieszaj. Nie gniec ciasta za dlugo... Daj odpoczac 15 min. Podziel na male kulki (ok.60 sztuk)
Nadzienie daktylowe:
¼ kg pasty daktylowej
2 lyzki masla
1 lyzka zmielonych nasion kopru wloskiego
1 lyzka zmielonych nasion anyzu
½ lyzeczka przyprawy mahlab
Uprazenie przypraw przed mieleniem wzmocni smak. Mozna uzyc jakichkolwiek przypraw sie chce, wg uznania. Ugniataj ciasto do gladkosci. Uzyj oleju kukurydzianego (lub oliwy z oliwek) zeby zapobiec klejeniu sie ciasta do rak. Formuj ciasto daktylowe w kulki o rozmiarze orzechow laskowych.
Nadzienie pistacjowe:
1 ½ szkl. Zmielonych niesolonych pistacji
¾ szkl. Cukru pudru
2 lyzki wody pomaranczowej
Wymieszaj.
Stopniowo dodaj wode pomaranczowa i mieszaj do uzyskania gestego ciasta. Podziel i formuj tak jak paste daktylowa.
Zawsze przykrywaj ciasto kiedy z nim pracujesz, zeby nie wyschlo. Mozna uzywac specjalnych drewnianych foremek do maa’mul, zeby uzyskac szybsze efekty lub malych blaszanych zaciskow z tradycyjnym dekoracyjnym wzorem.
Rozplaszcz kulke ciasta , umiesc w srodku nadzienie daktylowe i zamknij ja (kulke). Umiesc w foremce drewnianej (mozna posypac odrobina maki lub kaszy manny, zeby sie nie przykleilo)i uderz o deske, zeby ja wyjac juz uformowana.
Jesli uzywasz malket: tak jak wczesniej + zrob dziure w srodku jak w oponce, uformuj, dekoruj, uwazajac zeby nie przebic ciasta.
Umiesc mamul na papierze do pieczenia.
Piec 10min. W 200oC na dole pieca, potem przenies na gore i piecz 5-6min (nadzienie pistacjowe zajmuje wiecej czasu niz daktylowe).
Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Przechowuj hermetycznie zamkniete, do miesiaca w lodowce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: