- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Magdalenki z zieloną herbatą matcha
magdalenki w ulubionym smaku herbacianym
przepis od Anoushki gospodyni pięknego i bardzo interesującego blogu
http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
,,Na początek kilka uwag:
1. magdalenki niekoniecznie trzeba piec w specjalnej formie, choć to prawda, że akurat takie muszelki mają najwięcej uroku. Możesz wykorzystać np. formy do muffinek, w kształcie serduszek lub do małych babeczek. Z magdalenkowego ciast robiłam też keksy J
2. ciasto przed włożeniem do piekarnika należy mocno schłodzić w lodówce, aby przy wkładaniu do piekarnika wytworzył się szok termiczny i powstał tak charakterystyczny „magdalenkowy garb"
3. imho w tych przepisach jest za dużo cukru i masła. Często zmniejszam ich ilość.
4. magdalenki wytrawne najlepsze są jeszcze ciepłe, natomiast słodkie najlepiej, imho smakują następnego dnia... oczywiście jak uda im się tyle przetrwać
5. z podanych proporcj wychodzi około 16 magdalenek średniej wielkości
Magdalenki z zieloną herbatą matcha
* 3 jajka
* 150gr rozpuszczonego masła „demi-sel"
* 150gr mąki
* 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 150gr cukru
* łyżka herbaty matcha
* łyżka miodu
Herbatę dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać.Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem (powinien powstać biały krem). Dodać mąkę z proszkiem, miód i masło. Bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 270°C stopni. Wypełnić w 2/3 natłuszczoną formę do magdalenek (lub inną). Piec przez 4 minuty i następnie obniżyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze około 6 minut, lub do momentu, aż magdalenki nabiorą złotego koloru. Wyjąc je z piekarnika. Odczekać kilka minut, aż ostygną i wyjąc je z formy."
-cukru dałam tak z 100g
-masła z 120g
-wilgotne i bardzo pyszne te ciasteczka
następne będą te
http://mybestfood.blogspot.com/2008/06/mag...herbaciane.html


magdalenki w ulubionym smaku herbacianym

przepis od Anoushki gospodyni pięknego i bardzo interesującego blogu
http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
,,Na początek kilka uwag:
1. magdalenki niekoniecznie trzeba piec w specjalnej formie, choć to prawda, że akurat takie muszelki mają najwięcej uroku. Możesz wykorzystać np. formy do muffinek, w kształcie serduszek lub do małych babeczek. Z magdalenkowego ciast robiłam też keksy J
2. ciasto przed włożeniem do piekarnika należy mocno schłodzić w lodówce, aby przy wkładaniu do piekarnika wytworzył się szok termiczny i powstał tak charakterystyczny „magdalenkowy garb"
3. imho w tych przepisach jest za dużo cukru i masła. Często zmniejszam ich ilość.
4. magdalenki wytrawne najlepsze są jeszcze ciepłe, natomiast słodkie najlepiej, imho smakują następnego dnia... oczywiście jak uda im się tyle przetrwać
5. z podanych proporcj wychodzi około 16 magdalenek średniej wielkości
Magdalenki z zieloną herbatą matcha
* 3 jajka
* 150gr rozpuszczonego masła „demi-sel"
* 150gr mąki
* 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 150gr cukru
* łyżka herbaty matcha
* łyżka miodu

Herbatę dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać.Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem (powinien powstać biały krem). Dodać mąkę z proszkiem, miód i masło. Bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzać do 270°C stopni. Wypełnić w 2/3 natłuszczoną formę do magdalenek (lub inną). Piec przez 4 minuty i następnie obniżyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze około 6 minut, lub do momentu, aż magdalenki nabiorą złotego koloru. Wyjąc je z piekarnika. Odczekać kilka minut, aż ostygną i wyjąc je z formy."
-cukru dałam tak z 100g
-masła z 120g
-wilgotne i bardzo pyszne te ciasteczka
następne będą te
http://mybestfood.blogspot.com/2008/06/mag...herbaciane.html
